EU-politikere skal stemme om suspension af handelsaftale

Det mener Søren Søndergaard (N), der sidder i Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU. Han kræver, at forhandlingerne om frihandelsaftalen sættes i bero, mens undersøgelsen står på.

»Der er ingen grund til at sidde og forhandle med en partner, der har sendt et signal om, at vedkommende slet ikke ikke er til at stole på. Det må få nogle konsekvenser, indtil man har afklaret, hvad der er sket,« forklarer Søren Søndergaard.

Han er bange for, at EU ikke for alvor er klar til at konfrontere amerikanerne, som ifølge det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel blandt andet har spioneret mod EUs repræsentation i USA og EU-kontorer i Bruxelles.

»Hvis jeg kender EU - og især Europa-Parlamentet - ret, så springer man op som en stor fransk tiger med en masse store ord og latinske gloser, og så ender man som en lille forskræmt mus i hjørnet. Så jeg har ikke de største forhåbninger, men jeg kan da blive positivt overrasket, for der er en oprigtig harme i Europa-Parlamentet,« siger Søren Søndergaard.

Han står sammen med flere europæiske kolleger bag et forslag, som Europa-Parlamentet skal stemme om torsdag. Bliver det vedtaget, lægges der op til at suspendere EU og USAs forhandlinger om handelsaftalen, og det er absolut nødvendigt, så længe tilliden mellem parterne er i bund, mener Søren Søndergaard.

»Hvis vi nu skulle giftes, og jeg havde installeret mikrofoner i dit badeværelse, din stue og dit køkken, hvis jeg havde læst alle dine e-mails og overvågede dem med et spywareprogram, samtidig med jeg havde været i banken og tappe alle dine oplysninger om dine konti, så ville du nok overveje, om det var det rigtige en ekstra gang. Og det er jo det, USA har gjort. Men for at et forhold skal kunne fungere, skal der være en vis form for tillid, og derfor mener jeg, at man skal suspendere forhandlingerne, indtil sagen er undersøgt til bunds,« siger han.

 

Dagens Gossip