EU-politikere vil gøre en ende på konfliktmineraler

Hvis en virksomhed importerer en bestemt type mineral fra et konfliktområde, så skal den certificeres af EU, lyder det i forslag, som EU-Parlamentet stemte ja til onsdag ved den månedlige samling i Strasbourg.

Det skal sikre, at virksomhederne ikke bidrager til at forværre konflikter og menneskerettighedskrænkelser i konfliktramte lande og områder.

Amnesty International kalder det en "historisk dag".

- Det Europæiske Parlament har sendt et klart signal. Europæiske firmaer skal ikke vende det blinde øje til den risiko for krænkelser af menneskerettigheder deres forretninger i udlandet udgør, siger juridisk rådgiver i Amnesty International Lucy Graham i en pressemeddelelse.

EU-parlamentariker Morten Helveg (R) er også glad for resultatet af dagens afstemning.

- Det er vigtigt, at vi får styr på mineraler fra områder ramt af krig og konflikt, så vi ikke fra europæisk side er med til at holde økonomisk liv i bevæbnede oprørsgrupper og krigsherrer, siger han.

Med en obligatorisk mærkningsordning går parlamentet imidlertid imod kommissionens forslag, hvor der blev lagt op til en frivillig mærkningsordning.

Forslaget kan komme til at berøre 880.000 virksomheder i EU, som bruger de berørte mineraler til at fremstille deres produkter.

Mineralerne, der er tale om, er tin, wolfram, tantal og guld, som bliver brugt i alt fra elektronik til smykker.

Sådan en obligatorisk mærkningsordning vil gælde konfliktramte højrisikoområder - eksempelvis som Den Demokratiske Republik Congo.

Et konfliktramt højrisikoområde bliver defineret som et område med eksempelvis væbnede konflikter, udbredt vold eller sammenbrud af civil infrastruktur.

Det næste skridt bliver, at parlamentet begynder at forhandle med medlemslandene om en endelige lovtekst.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip