EU-regel spænder ben: Nu er kanelsneglen i fare

Du tænker nok, at kanelsneglen er et klassisk dansk stykke bagværk. Men det mener fødevarestyrelsen ikke, og det bringer den folkekære snegl i fare.

Fødevarestyrelsens vurdering kan nemlig tvinge bagerne til at skue kraftigt ned for kanelen i bagværket. For kanel indeholder stoffet kumarin, og en EU-forordning regulerer, hvor meget kumarin, som der må være i europæernes kost. Det skriver DR.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

EU har lavet forskellige grænseværdier for stoffet, som afhænger af om er tale om "traditionelt og sæsonbetonet" bagværk eller om "almindeligt" bagværk. Er der tale om almindelige brød og kager, må bagværket kun indeholde 15 mg kumarin per kilo, mens traditionsbundne kager og sæson-varer må indeholde helt op til 50 mg per kilo.

Hos bagerne er der stor utilfredshed med Fødevarestyrelsens stempel af kanelsneglen som "almindelig"

- Kanelsnegle og kanelstænger er jo traditionelt bagværk. Det hører jo ingen steder hjemme, at man vil forbyde kanel. For det har vi jo brugt i dansk bagværk lige så lang tid, man kan huske tilbage, siger Hardy Christensen, der er bager og formand for de danske bagere og konditormestre, til DR.

LÆS OGSÅ: Kumarin kan skade leveren

Hos Fødevarestyrelsen forklarer man, at de fleste bagere overholder kumarin-grænseværdierne, men at man vil gå efter dem, som ikke følger reglerne.

I Sverige har de svenske fødevaremyndigheder godkendt kanelbollen som traditionelt svensk bagværk.

 

Dagens Gossip