EU spiller hasard med frisørers helbred

En række EU-lande med Storbritannien, Sverige og Tyskland i spidsen forsøger nu at forhindre en aftale mellem lønmodtagere og arbejdsgivere om at beskytte frisørernes arbejdsmiljø.

De ni medlemsstater med borgerlige regeriniger har i elvte time bedt EU-kommissionen om at spænde ben for aftalen, som, de mener, er for omfattende.

Det får den danske hovedorganisation LO op i det røde felt. Aftalen skulle have sikret europæiske frisører mod allergi og muskelskader efter dårlige arbejdsstillinger.

- Aftalen skulle blive ophævet til et direktiv, der beskytter frisørerne, så man kan blive ved med at være det hele livet. Men det kræver enighed mellem landene. Og det virker som om, EU-kommissionen lige nu ikke synes, arbejdsmarkedets parter skal være med til at løse Europas problemer, siger LO's internationale sekretær Marie Louise Knuppert til Newspaq.

Frisører er i daglig berøring med produkter, der er fyldt med kemikaler, og mens arbejdsmiljøloven i Danmark yder en vis beskyttelse, så er det ikke tilfældet i mange andre EU-lande.

Derfor er LO gået sammen med den europæiske fagbevægelse og Socialdemokraterne om at kræve en social protokol, der kan beskytte arbejdsmiljøet i en lang række brancher.

Det socialdemokratiske medlem af Europa-parlamentet Ole Christensen mener, at de vrangvillige lande med borgerlige regeringer løber fra en aftale.

- Visse medlemsstater vil påvirke en proces, de har givet håndslag på at overlade til de sociale parter. Ikke blot fordi de dermed forsøger at blokere for en aftale, der gavner frisører i hele EU, men også fordi deres modstand bryder med ideen om, at arbejdsmarkedets parter skal have indflydelse på lovgivningen fra EU, siger han.

Den europæiske fagbevægelse og LO kan i sidste ende blot se til, hvis EU-kommissionen afviser at forberede et direktiv, erkender Marie-Louise Knuppert.

- Lige nu er der ikke så meget at gøre andet end at argumentere for sagen og lave lobby-arbejde over for dem, der måske ikke har forstået, hvad aftalen om frisørerne handler om, siger hun.

 

 

Dagens Gossip