EU-trusler skal stoppe færøsk makrel-massakre

- Umoralsk og skadelig for fiskebestandene. Sådan lyder dommen over Færøernes og Islands enegang i sagen om fiskeriet af makrel og sild i Nordatlanten fra formanden for de danske fiskere, Sven-Erik Andersen.

Efter flere års forgæves forsøg på at finde et forlig med brødrene nordpå i rigsfællesskabet om fiskeriet af sild og makrel, så håber de danske fiskere nu, at det vil lykkes EU med trusler om sanktioner at få Island og Færøerne til at makke ret.

For dansk fiskeri har striden stor betydning. Makrel og sild udgør ifølge Danmarks Fiskeriforening 25-30 procent af værdien af det samlede danske fiskeri og er blevet hårdt ramt af striden.

- Derfor er det også dybt frustrerende, at man ikke politisk kan få sat en stopper for Islands og Færøernes store overfiskeri, siger formand for Danmarks Fiskeriforening Svend-Erik Andersen.

- Hvis danske fiskere opførte sig som færingerne, blev der nok reageret anderledes håndfast, siger han.

Færøerne og Island er ikke medlem af EU. Island hævede i 2010 selv sin kvote fra 2000 til 130.000 ton makrel, mens Færøerne hævede sin kvote fra 85.000 til 150.000 ton. Et forsøg på at forhandle sig frem til en fælles kvoteordning kuldsejlede i juli 2012.

Derfor svinger EU's fiskeriministre nu med truslen om sanktioner, der kan føre til importforbud, og at fiskeskibe fra Island og Færøerne nægtes adgang til EU-havne.

Svend-Erik Andersen mener, at sanktioner mest har symbolsk værdi.

- De skal nok komme af med deres fisk på den ene eller anden måde. Enten via omladninger til havs eller på andre markeder, siger han.

Men han håber, at det kan trække Island og Færøerne mod forhandlingsbordet.

- Det går nedad med bestanden af den stamme af silden, som kaldes atlantoskandisk. Derfor er det både umoralsk og skadeligt for bestanden, når to lande sætter deres kvoter op.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip