Eurolande er klar til at lukke nyt land ind

Der mangler stadig lige de sidste formelle godkendelser. Men efter at de nuværende 17 eurolandes økonomi- og finansministre torsdag inviterede deres lettiske kollega til at sidde med ved en del af deres møde i Luxembourg, er Letland i praksis godkendt som 18. euroland.

- Nu vil jeg ikke tage forskud på diskussionen i Ecofin og på topmødet. Men vi hilser det velkommen, at Letland opfylder alle kriterier, siger eurogruppeformand Jeroen Dijsselbloem på et pressemøde torsdag aften i Luxembourg.

Dijsselbloems velkomst på vegne af samtlige eurolande skal fredag formelt konfirmeres af Ecofin-rådet, der er forsamlingen af alle EU-landes økonomi- og finansministre. Og i næste uge af stats- og regeringscheferne i Bruxelles.

Men EU's økonomikommissær, Olli Rehn, siger også allerede torsdag tillykke til Letland med, at landet har foden inde ad døren og er blevet godkendt i rapporter fra både EU-Kommissionen og Den Europæiske Centralbank.

- Rapporterne baner vejen for, at Letland kan blive optaget 1. januar. Det har Letland fortjent på baggrund af en meget imponerende økonomisk genkomst, siger Olli Rehn.

Letland kom med i EU samtidig med de øvrige baltiske lande i 2004. Men Letlands økonomi bestod ikke EU's eksamen, da nabolandet Estland blev lukket ind i eurozonen fra 2011.

Når den sidste formalia er i hak i næste uge, bliver der i juli fastsat en kurs for den store pengeombytning. Man får i øjeblikket omkring 1,42 euro for en lettisk lat, svarende til cirka 10,60 kroner.

Der skal også laves en tidsplan og logistisk plan for, hvordan man fysisk distribuerer penge rundt i landet, så der til nytår er euro i både tegnebøger, kasseapparater og automater.

De lettiske nøgletal er pænere end mange andre i eurozonen: Budgetunderskuddet er på 1,2 procent af BNP, det offentliges gæld på 40,7 procent, og der er udsigt til en vækst på 5,1 procent i år.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip