Europa-Parlamentet forbyder mentolcigaretter

Sådan lyder nogle af de mange ændringsforslag til EUs tobaksdirektiv, som et stort flertal i Europa-Parlamentet har vedtaget tirsdag.

Parlamentet skulle også forholde sig til et muligt forbud mod imiterede tobaksprodukter, herunder den danske lakridspibe. Men forslaget blev ifølge Berlingske Nyhedsbureaus oplysninger vraget.

Medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt (DF) kalder tirsdagens afstemning en »rodet affære«.

»Jeg synes, det er fuldstændig fjollet at forbyde mentolcigaretter. Jeg kan ikke se, hvorfor vi skal genere de mennesker, der ryger cigaretter med mentolsmag. Det er en almindelig del af den danske tobakskultur,« siger Messerschmidt, der dog finder det i orden at forbyde smagsstoffer som chokolade.

»Det giver god mening, da chokolade mest henvender sig til børn. Men at ville regulere yderligere i produkter, der ryges af voksne, er at gå over gevind,« siger han.

Et flertal i parlamentet var enige om, at de populære elektroniske dampcigaretter ikke skal underkastes regulering. Kun hvis en producent hævder, at e-cigaretterne har helbredende eller forebyggende effekt, skal de betragtes og reguleres som medicin.

Det glæder det Konservative parlamentsmedlem, Bendt Bendtsen (K).

»Det er bestemt en sejr, at der ikke pilles ved e-cigaretter,« siger Bendt Bendtsen, der dog stemte nej til »hele pakken«, fordi han mener, det vil pålægge danske producenter af pibetobak, cigarer, røgfri tobak og rulletobak store udgifter.

Ifølge de nuværende EU-regler skal der være advarsler på mindst 30 procent af en cigaretpakkes forside samt 40 procent af bagsiden. Med Europa-Parlamentets ændringsforslag vil det blive hævet til 65 procent.

Pakker med færre end 20 cigaretter bør ifølge parlamentet også forbydes, men parlamentet afviste dog et forslag om at forbyde tynde cigaretter, såkaldte slim-cigaretter.

Efter tirsdagens afstemning skal EU-parlamentets ordfører på sagen, Linda McAvan, nu i gang med forhandlinger med medlemslandene. Bliver forhandlerne enige, skal aftalen formelt godkendes hos parlamentet og medlemslandene igen, og først herefter bliver forslaget til lov.

Når direktivet er endeligt vedtaget, vil EUs medlemsstater have 18 måneder til at indarbejde de nye regler i deres nationale lovgivning. Der vil dog gå yderligere fem år - det vil sige otte år i alt - inden forbuddet mod mentolcigaretter træder i kraft.

 

Dagens Gossip