Europa risikerer at blive overhalet af nye militære stormagter

Kina øger militær udgifterne med 10 procent, mens Rusland er midt i den største oprustning siden Den Kolde Krig. Derudover er mange ulande også i gang med at skaffe flere våben.

Verdens største militærmagt er fortsat ubestridt USA og vil være det i mange år i fremtiden.

Amerikanerne er dog midt i en budgetstrid, som kan ende med at skære mange hundrede millioner dollar af forsvarsbudgettet.

Militære analytikere påpeger, at balancen ikke er vippet endnu, men hvis ikke EU får en fælles sikkerheds- og forsvarspolitik – hvilket intet tyder på kan Europa i løbet af kort tid blive sat uden for udenrigspolitisk indflydelse, vurderer Ole Kværnø, chef for Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet:

»Ingen europæiske lande kan gøre en forskel alene. Hvis ikke Europa begynder at føre en fælles sikkerheds- og forsvarspolitik, bliver vi kørt over af nye militære stormagter. Så vil Europa miste sikkerhedspolitisk indflydelse,« siger han til avisen.

Senioranalytiker og generalmajor Karsten Møller fra Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, er enig i de europæiske udfordringer.

»Europa skal i højere grad klare sig selv, fordi amerikanerne vender sig mod Fjernøsten. Kineserne har ikke lagt skjul på, at de vil have ret til at håndhæve deres syn på grænsedragningerne i Det Sydkinesiske Hav med kraftige midler,« siger han til Jyllands-Posten.

 

Dagens Gossip