Europa skifter væk fra krisegearet

EU-kommissionsformand José Manuel Barroso markerer torsdag åbningen af det irske EU-formandskab ved at erklære, at EU nu går ind i en ny fase af krisen.

- Det centrale er nu at genskabe tilliden. Vi er i en bedre situation, end vi var for et år siden, hvor det store spørgsmål var, om euroen ville implodere. Det spørgsmål er nu væk, siger kommissionsformanden på et pressemøde torsdag i Dublin.

- Vi er stadig i krise - en økonomisk og social krise. Men vi burde være kommet gennem tiden for krisebeslutninger. Dommedagsscenariet om eurozonens sammenbrud blev ikke til noget, siger Barroso, der nu vil fokusere på vækst og beskæftigelse.

Barrosos bemærkninger falder på et pressemøde sammen med den irske premierminister, Enda Kenny, og udenrigsminister Eamon Gilmore, der ved årsskiftet formelt overtog det roterende EU-formandskab fra Cypern.

Det nye formandsland har valgt ordene stabilitet, vækst og beskæftigelse som sit motto.

De irske ledere mener, at de er i særlig god position til at inspirere håb i resten af Europa.

Irland begyndte at få alvorlige økonomiske problemer i 2008 og blev to år senere det første euroland, der fik en egentlig hjælpepakke. Siden er Portugal, Spanien og Grækenland også kommet på støtten, og Cypern er nu også på vej.

Irland kæmper stadig med enorm gæld og er i intense forhandlinger med Den Europæiske Centralbank om at få hjælp til at håndtere en særlig form for gældsbeviser.

Men de seneste dage er den irske stat så småt begyndt igen at gå ud på det åbne lånemarked, og regeringens topministre forventer, at Irland inden årets udgang kan melde sig ud af det formelle støtteprogram og igen stå på egne ben økonomisk.

- Jeg tror på, at Irland kan sende et budskab om håb til andre lande. Vi har været medlemmer af EU i 40 år, og vi har før slået modgangen tilbage. Det vil vi gøre igen, siger premierminister Enda Kenny.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip