Europæisk olieskandale under opsejling

Kontorer hos Statoil, Shell og BP er ifølge Financial Times tirsdag blevet ransaget. Analytikere sammenligner sagen med den såkaldte LIBOR-skandale, hvor en række internationale banker blev fanget i at have fiflet med interbank-rentesatserne i London. Sagen havde også en dansk pendant i form af CIBOR-sagen.

Sammenligningen med bankrente-sagerne er ikke helt skæv. Ifølge EU-Kommissionen søger man nu efter beviser på, at olieselskaberne har meldt forkerte handelspriser ind til prisrapporteringsfirmaet Platt. Er det virkelig sagen, kan selv små justeringer af priserne have haft store konsekvenser, idet priserne fra Platt ikke bare sætter handelsprisen - den er også udgangspunkt for de priser, futureskontrakter og derivater bliver handlet til.

Sagen har nærmest skabt et ramaskrig i olielandet Norge. Her er oliegiganten Statoil kommet i fokus, og der er immervæk tale om en statsejet koncern, som nordmændene forventer spiller efter reglerne og holder den etiske fane højt. Nu er der så mistanke om det modsatte, og det skaber nervøsitet, fortæller Nordea Markets olieanalytiker Thina Saltved ifølge det norske erhvervssite E24.

»Statoil er Norges største selskab og vores stolthed. Vi er alle medejere af selskabet,« siger hun ifølge E24 og tilføjer:

»Jeg krydser fingre for, at dette ikke er sandt, og at Statoil kommer ud af sagen. Det gør jeg virkelig.«

Sagen har været undervejs noget tid. Det var allerede i august sidste år, at Total gjorde opmærksom på, at der var noget galt. Det var koncernens handelsdivision, Total Oil Trading, der bemærkede, at »flere gange årligt er estimaterne for markedsprisen på en række nøgleindekser ude af takt med dagsprisen«, skriver Financial Times.

Det var det, der fik franskmændene til at gå til EU-Kommissionen, der nu undersøger sagen. Kommissionen kigger angiveligt også på, om de olieselskaber, der i dag melder ind til Platt, aktivt skulle have arbejdet på at holde andre olieselskaber ude af prisindmeldingssystemet.

Ifølge Financial Times kigger EU-Kommissionen på mønstre, der år over ti år tilbage.

 

Dagens Gossip