Europæiske aktier er klædt i rødt

Ebola, krigen mod Islamisk Stat, gældsniveauet i sydeuropæiske lande som Spanien, Grækenland og Italien samt den svigtende økonomiske vækst. Der er nok at være nervøs for for investorerne på aktiemarkedet, og nu er frygten efter flere måneders tiltag sprunget ud i lys lue.

Det siger aktieanalytiker i Sydbank Jacob Pedersen.

- Investorerne har været nervøse i længere tid, men det er tiltaget på det seneste. Og nu tager de altså deres gevinst hjem. Men der er også meget, som investorerne kan hænge deres frygt op på, siger Jacob Pedersen til Ritzau.

Aktierne overalt på Europas børser er torsdag middag klædt i rødt. Faldet rammer også de danske aktier i det toneangivende C20 Cap-indeks, der er nede med 3,16 procent i kurs 705,87.

Også det toneangivende britiske indeks, FTSE 100, det franske CAC 40 og det tyske DAX falder med mellem 0,9 og 1,8 procent.

Det hidtil største fald på en enkelt dag i indekset var den 6. januar 2012, hvor C20 Cap-indekset faldt med 3,19 procent.

- Frygten for at ebola vil brede sig og hæmme den økonomiske vækst, frygten for krigen mod Islamisk Stat samt ikke mindst gældsniveauet i de sydeuropæiske lande nærer frygten for fremtiden hos investorerne, siger Jacob Pedersen.

I det toneangivende danske aktieindeks har investorerne over den seneste tid taget gevinsterne hjem og lukket luft ud af ballonen.

- Det danske indeks har sådan set klaret sig bedst blandt de europæiske aktier, men de pæne kursgevinster, mange selskaber har fået, er forduftet over de seneste måneder, siger Jacob Pedersen.

Spørgsmål: Vil aktienedturen fortsætte en tid endnu?

- Det er et godt spørgsmål, som er svært at svare på. Men det er ikke vores forventning, at det vil fortsætte, fordi selskaberne trods alt klarer sig godt og har vist, at de er i stand til at tjene penge, svarer Jacob Pedersen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip