Europæiske justitsministre mødes med alvorstunge miner

Skrevet af admin

11/01/2015

Dagens topnyheder

Frankrigs indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, fik masser af kram, skulderklap og trøstende ord leveret med alvorstunge miner, da han søndag formiddag bød en række af sine kolleger fra 11 EU-lande, USA og Canada velkommen til Paris.

Den danske justitsminister, Mette Frederiksen (S), er med i kredsen af justits- og indenrigsministre, der er særligt inviteret til at diskutere en skærpet indsats mod terrorister i kølvandet på onsdagens angreb på det franske satiremagasin Charlie Hebdo.

Ifølge et udkast til mødets sluterklæring er der ikke umiddelbart lagt op til helt nye indgreb.

Men ministrene vil forsøge at skrue op for tempoet og intensiteten på en lang række af de områder, hvor man allerede er i gang med at styrke enkelte landes, det samlede EU's og andre relevante aktørers indsats.

Det handler blandt andet om, at de store internetudbydere skal være endnu bedre og hurtigere til at melde og fjerne materiale, der opfordrer til had og terror.

Landene vil også arbejde videre med forsøget på selv at forfatte og distribuere budskaber, der skal modgå terrororganisationers propaganda rettet mod især sårbare unge.

Desuden vil de med fornyet styrke gentage deres appel til EU-Kommissionen om meget hurtigt at finde ud af, hvordan man inden for de eksisterende regler i Schengen-samarbejdet kan blive bedre til at finde og følge europæiske statsborgere, der rejser til og fra krig i for eksempel Syrien og Irak.

Endelig er der et løfte om, at landene vil gå konstruktivt ind i forsøget på at få en aftale med Europaparlamentet om at etablere et såkaldt PNR-register, der skal gøre det muligt at udveksle informationer om flypassagerer.

EU-landene er for længst enedes om, at deres efterretningsmyndigheder skal kunne følge flyrejsende inden for EU gennem et register med oplysninger om blandt andet navne, adresser, rejseruter, bagage og billetkøb.

Men Europaparlamentets borgerrettighedsudvalg blokerer for de nye regler af frygt for, at de griber for voldsomt ind i borgernes frihedsrettigheder.

Ud over Frankrig, USA, Canada og Danmark deltager også ministre fra Tyskland, Østrig, Belgien, Spanien, Italien, Letland, Holland, Polen, Storbritannien og Sverige i mødet, der foregår umiddelbart inden søndagens store solidaritetsmarch gennem Paris.

/ritzau/