Europaminister byder velkommen til nummer 28

Når søndag bliver til mandag vil Kroatien være medlem af EU, og det bliver fejret med en midnatsceremoni i hovedstaden Zagreb, hvor Danmarks europaminister, Nicolai Wammen (S), også vil være klar til at byde kroaterne velkommen i klubben.

»Jeg ser meget frem til at hilse Kroatien velkommen i EU-familien. Det har været en lang rejse, siden Kroatien søgte om EU-medlemskab for 10 år siden.«

»Undervejs har Kroatien gennemført helt grundlæggende reformer af samfundet. De har for eksempel tilpasset deres lovgivning til EUs standarder inden for blandt andet miljø, forbrugerbeskyttelse og grundlæggende rettigheder. Samtidig har Kroatien gjort op med sin fortid og bidrager i dag aktivt til den regionale forsoningsproces på Balkan,« siger Nicolai Wammen i en pressemeddelelse.

Europaministeren understreger, at kroaterne har kæmpet hårdt for at blive en del af EU og at det fuldt fortjent, at Balkan-landet nu bliver optaget. Samtidig er det ifølge Nicolai Wammen en vigtig begivenhed i bestræbelserne på at sikre stabilitet på Vestbalkan.

»Medlemskabet sender et signal til de andre lande om, at det betaler sig at gennemføre de vanskelige økonomiske og politiske reformer, som de alle står over for. Det kan lade sig gøre - det har Kroatien vist,« siger han.

Kroatien søgte om optagelse i 2003 og startede forhandlinger med EU i oktober 2005. I december 2011 blev aftalen så underskrevet.

 

Dagens Gossip