Europas mindste bille fundet i Danmark

I et samarbejde mellem svampeekspert Christian Lange, og billeekspert Jan Pedersen, begge fra Statens Naturhistoriske Museum, er det lykkedes at finde de første danske eksemplarer af Europas og måske verdens mindste bille.

En mikroskopisk bille
Der er tale om en mikroskopisk bille på blot 0,4 millimeter, der bærer det karakteristiske navn dværg-punktumbillen, og den kan ses på museet fra i dag og frem til den 9. december.

Knyttet til bestemt svamp
Den har ikke været let at finde, men dværg-punktumbillen er stærkt knyttet til en bestemt svamp, og finder man svampen (Pile-ildporesvamp), så er der gode chancer for også at finde billen. Og det er netop på den måde makkerparret Christian Lange og Jan Pedersen, fandt eksemplarer af billen på.

- Dværg-punktumbillen blev opdaget for første gang i 1989 i Sverige, og der har været en klar forventning om, at den også måtte findes i Danmark. Men grundlæggende ved vi meget lidt om billen. Den lever formentlig hele sit liv, fra æg til voksen bille, på svampen, hvor den spiser de næringsrige svampesporer. Men vi ved ikke, hvor gamle de kan blive, eller hvor længe de er om at udvikle sig, siger Jan Pedersen.

Foto: Statens Naturhistoriske Museum

 

Dagens Gossip