Få danskere efteruddanner sig

De sidste 10 års forsøg på at løfte uddannelsesniveauet blandt ufaglærte og faglærte lønmodtagere er slået fejl.

Antallet af ufaglærte danskere, der får en faguddannelse, ligger på samme lave niveau, som det gjorde for 10 år siden, viser en ny LO-analyse ifølge Politiken.

Og endnu værre ser det ud med lysten til at opgradere sig selv som faglært lønmodtager.

- Vi må bare erkende, at vi ikke har været gode nok til at få opgraderet denne del af arbejdsstyrken til trods for masser af initiativer og masser af snak, siger LO-sekretær Ejner K. Holst.

- Det er en falliterklæring, og jeg håber, at arbejdsgiverne også kan erkende, at vi har et samfundsproblem, som vi skal løse, fastslår han og efterlyser samtidig en handlingsplan, der kan løfte det samlede uddannelsesniveau hos dem, der har de korteste uddannelser.

Tallene viser, at stadig færre faglærte murere, malere, tømrere, kontorfolk og sosu-assistenter gennemfører en kort eller mellemlang videregående uddannelse.

Omkring 1200 faglærte fuldførte et kort videregående uddannelsesforløb i 2011. Det er mindre end halvt så mange som i 2001, da godt 2500 faglærte kom igennem nåleøjet. Og billedet er det samme på de mellemlange uddannelser.

Om det er, fordi danskerne ikke tør, ikke orker eller ikke gider efteruddanne sig, tør LO ikke svare på. Men der skal ske noget, og det haster, lyder budskabet, der bliver bakket op af arbejdsmarkedsforskeren Finn M. Sommer fra Roskilde Universitet:

- Jeg tror ikke, der er ret mange, der ved, hvor dårligt uddannet vores arbejdsstyrke egentlig er. I øjeblikket er det mere end 700.000 danskere, som ikke har andet end folkeskolen og en kort ungdomsuddannelse at stå imod med, siger han til Politiken.

I arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv deler uddannelseschef Svend Berg bekymringen. Han synes, at indsatsen har været for ensidigt fokuseret på de ufaglærte, nu må fokus i højere grad over på de faglærte.

/ritzau/

 

Dagens Gossip