Få danskere starter egen virksomhed

Det står skidt til med at starte egen virksomhed i Danmark. I de seneste fem år er antallet af nye virksomheder faldet med knap en fjerdedel, viser en ny OECD-rapport.

Rapporten sammenligner ifølge Politiken udviklingen i en række europæiske lande plus USA og Australien og fastslår, at kun iværksættere i det økonomisk trængte Spanien klarer sig dårligere end i Danmark.

Direktør i Dansk Iværksætterforening Jakob Engel-Schmidt finder udviklingen bekymrende.

- Tallene repræsenterer en ildevarslende vejrudsigt for Danmarks evne til at skabe nye vækstarbejdspladser, helt almindelige arbejdspladser og samtidig den innovationskraft, der ligger i vores nye virksomheder, siger direktøren, der også er suppleant i Folketinget for Venstre.

Simon Toft Hansen kender alt til udfordringerne som iværksætter. Han startede i 2012 en af 18.000 nye virksomheder, værtshuset Ølsnedkeren, til trods for, at ingen banker ville låne ham penge.

- Mens jeg arbejdede som håndværker under opsvinget, ringede bankerne nærmest til én og spurgte, om man ville låne penge. Et par år efter var det umuligt, fortæller Simon Toft Hansen til Politiken.

Med hjælp fra venner, familie og en forstående udlejer er han nu ejer af ølbaren på Nørrebro.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) har ikke ønsket at kommentere rapporten over for Politiken.

Socialdemokraterne er dog ikke afvisende over for at tage flere initiativer end dem, der allerede er gennemført på området, og som samlet set udvider de statslige udlån til virksomheder med 40 milliarder kroner, siger partiets erhvervsordfører, Benny Engelbrecht.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip