Få overblik: Her er skandalen om hestekød

* Der er indtil videre fundet hestekød i oksekødsprodukter i Storbritannien, Irland, Frankrig og Sverige.

* Frossen lasagne er også solgt i Danmark, og produktet er nu fjernet fra hylderne, da prøver har vist, at der var hestekød i produktet.

* Kødet stammer angiveligt fra Rumænien, som ifølge nyhedsbureauet AP sidste år producerede 6300 ton kød fra heste, æsler og muldyr. Ifølge de rumænske fødevaremyndigheder blev alt kød korrekt mærket, inden det blev eksporteret.

* De franske myndigheder har oplyst, at rumænske slagtere og hollandske og cypriotiske forhandlere indgår i den leverandørkæde, som har ført til, at hestekød er blevet mærket som oksekød.

* I Sverige kan lasagner med hestekød være havnet både på sygehuse og i skoler, skriver nyhedsbureauet TT.

* Tirsdag 12. februar besluttede fødevareminister Mette Gjerskov (S) sammen med Fødevarestyrelsen at styrke kontrollen for at forhindre forfalsket kød i de danske supermarkeder.

* Onsdag aften 13. februar mødes ministre fra Irland, Frankrig, Rumænien, Storbritannien, Luxembourg og Polen, som alle er involveret i skandalen, i Bruxelles for at diskutere sagen.

* Torsdag 14. februar mødes De Samvirkende Købmænd, Coop og Dansk Supermarked mødes med Fødevarestyrelsen for at drøfte, hvordan man kan sikre forbrugerne mod svindel med råvarer.

* Hestekød i sig selv er ikke farligt, men de norske fødevaremyndigheder advarer forbrugerne om kødet, fordi den smertestillende medicin, som bliver brugt til heste, fenylbutazon, kan udgøre en sundhedsrisiko for mennesker.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip