Få overblik over SU-reformen

Regeringens udspil til en SU-reform bliver offentliggjort tirsdag eftermiddag. Reformen skal sikre, at de studerende kommer hurtigere gennem uddannelsessystemet. Og den vil ifølge regerings beregninger indbringe statskassen op mod to milliarder kroner.

Her er, hvad vi foreløbigt ved om regeringens planer:

* Det sjette SU-år fjernes for studerende, som har holdt mere end to års studiepause inden den videregående uddannelse.

* De 12 ekstra SU-klip sikrer i dag, at de studerende modtager SU, selv hvis de bliver forsinket med deres studier i op til et år.

* Alle studerende skal være fuldtidsstuderende og bliver automatisk tilmeldt alle eksamener. Hvis man ikke er gået til eksamen i mere end seks måneder, stopper SU'en.

* Fremover skal man søge om dispensation for at framelde sig en eksamen. Får man ikke dispensation, tæller en udeblivelse som et eksamensforsøg.

* De studerendes mulighed for at udskyde eksamener får også en opstramning. Regeringen ønsker angiveligt at tage SU'en fra studerende, som ikke går til deres planlagte eksamener.

* Regeringen vil gøre op med de såkaldte cafépenge og dermed skære i SU'en for unge studerende over 20 år, der stadig bor hjemme. Ifølge Jyllands-Posten bliver SU'en for hjemmeboende uanset alder afhængig af forældrenes indtægt.

* Regeringen ventes at forhandle det nye SU-system på plads med forligskredsen bag SU-reformen - alle partier undtagen Enhedslisten og Liberal Alliance. Dansk Folkeparti har allerede meddelt, at de ikke ønsker at skære i SU'en.

* Ifølge Berlingske skal SU'en fremover reguleres efter samme stigningstakst som andre offentlige ydelser. SU'en reguleres i dag efter en højere stigningstakt.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip