Færøerne vil med i EUs indre marked

Det er lagmand Kaj Leo Holm Johannesen, der ønsker at indlede forhandlinger efter mange måneders diplomatisk krig med EU om de sildekvoter, som inden længe fører til, at EU indfører handelsboykot over for Færøerne.

»Når vi har løst sildesagen, går vi direkte ind i forhandlinger med EU om at få en ny aftale, som vi kalder en tredjegenerationsaftale«, siger lagmanden til avisen.

Som medlem af rigsfællesskabet har Færøerne udstrakt selvstyre, men er ikke medlem af EU.

Færøerne satser stadig på at finde en forhandlingsløsning på sildestriden, som blev vedtaget i EU i sidste uge og har udløst massive protester på øgruppen.

Lagmanden vil ifølge Politiken »bruge de muligheder, der er på et stærkt købemarked som EUs.«

Han har diskuteret sagen med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), og hun er ifølge lagmanden » positiv og med på ideen«.

»Det bliver mit ministerium, der sammen med det danske udenrigsministerium skal forhandle med EU-myndighederne om en ny aftale«, siger han og oplyser, at det ikke vil kræve en folkeafstemning.

Det er naturligt, at Færøerne ønsker en tættere tilknytning til EU på linje med for eksempel Liechtenstein, mener EU-professor Marlene Wind, men hun undrer sig over tidspunktet for Færøernes offensiv.

»Det er lidt pudsigt, at man først ligger i strid med EU og så lige bagefter vil med i det indre marked. Det virker lidt hyklerisk, men selvfølgelig kan de søge om optagelse i det indre marked«, siger hun.

Marlene Wind påpeger, at der findes mange måder at være tilknyttet EU på, og hun kan sagtens få øje på fordelene.

»Men man skal være opmærksom på, at hvis man vil være med i det indre marked, skal man acceptere hele regelværket«, siger hun til Politiken.

 

Dagens Gossip