Færre bliver smittet med klamydia

Ifølge nye tal fra Sundhedsstyrelsen blev der i 2012 blev der registreret 26.385 tilfælde af klamydia mod 29.806 tilfælde i 2009.

Men selvom det går den rigtige vej, er der stadig alt for mange, der bliver smittet, lyder det fra foreningen Sex og Samfund.

»Selv om kurven er knækket, skal man ikke glemme, at den toppede på et meget højt niveau i 2009, hvor der blev fundet næsten 30.000 tilfælde. Dertil kommer alle de, der er smittet uden at vide det,« fastslår foreningens nationale chef, Marianne Lomholt, som tilføjer:

»Desuden viser undersøgelser, at alt for mange unge fortsat mener, at de ikke er i risiko for at blive smittet. Men fakta er, at hver tredje ung har eller har haft en sexsygdom.«

De nye tal over antallet af klamydiatilfælde bliver offentliggjort få dage før, Sundhedsstyrelsen i uge 37 og 38 indleder en stor landsdækkende kampagne kaldet »Kun med Kondom«. Og netop kondomer skal der til, hvis antallet af smittede med klamydia ikke skal stige, lyder det fra Sex og Samfund, som mener, at kondomkampagnerne virker.

»Samtidig har man satset massivt med information via blandt andet de sociale medier. På den måde bliver der ikke kun skabt opmærksomhed omkring klamydia ved de årlige kampagner, men hele året rundt,« siger Marianne Lomholt.

Klamydia er ifølge sundhed.dk den hyppigst seksuelt overførte sygdom i Danmark. Sygdommen er særlig lumsk, fordi mange smittede aldrig mærker nogle symptomer, og det kan betyde, at man kan få svært ved at få børn, hvis sygdommen ikke bliver behandlet. Det er endnu en god grund til at huske kondomet, påpeger Marianne Lomholt.

»Netop fertilitet er noget, de unge også skal tænke på i forbindelse med klamydia. Hvis sygdommen ikke findes og behandles, kan det føre til ufrivillig barnløshed og graviditeter uden for livmoderen hos kvinder,« siger hun.

 

Dagens Gossip