Færre serbiske romaer søger asyl i Danmark

Faldet skyldes en ny, hurtig og særdeles konsekvent asylbehandling, skriver avisen.

De serbiske romaer, der i februar udgjorde 27 procent af alle asylansøgere i Danmark, er blevet frataget lommepenge, madpenge og ekstra børnepenge og får kun udleveret madbilletter til asylcentrets kantine. Samtidig bliver deres sager lynbehandlet på tre til fire uger, hvor de tidligere tog et halvt år at behandle. Endelig bliver romaerne fløjet til Serbien og efterladt med penge til en busbillet.

Mens 159 serbiske romaer søgte asyl i Danmark i februar, var tallet i maj 20, og i juni er der indtil nu kommet fem, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

»For at begrænse antallet af åbenbart grundløse asylansøgninger har serberne ikke fået kontante ydelser, men kun kost og logi. Det har haft en virkning,« siger vicedirektør Christina Toftegaard Nielsen fra Udlændingestyrelsen til avisen.

Trine Bramsen (S), formand for Folketingets udlændinge- og integrationsudvalg, er tilfreds med udviklingen.

»Hvis nogle asylsøgere er kommet for at få penge, så er det i hvert fald stoppet. Samtidig sender vi nu de serbiske romaer hjem næsten lige så hurtigt, som de kommer. Det har betydet, at de stort set ikke kommer mere,« siger hun.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen (DF), vil have ordningen udvidet.

»Vi har længe sagt, at de økonomiske forhold har betydning i forhold til, hvem der kommer til Danmark. Nu kan vi se, at det virker, når man stopper med at uddele lommepenge og sender folk hurtigt hjem,« siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

 

Dagens Gossip