Fagforbund vil stoppe greencard til ufaglærte job

Greencard-ordningen blev indført i 2007 for at tiltrække kvalificeret udenlandsk arbejdskraft til Danmark, men flere undersøgelser viser, at udlændinge med greencard ender i ufaglærte job. Det rammer 3Fs medlemmer med ingen eller kort uddannelse i for eksempel industrien eller rengøringsbranchen, lyder det fra fagforbundet.

I et debatindlæg i Politiken i dag foreslår 3Fs forbundssekretær Per Christensen derfor en række ændringer, så man ikke længere kan få greencard i op til tre år, men kun i et halvt år. Det skal fremover desuden ikke være muligt for udlændinge med greencard at tage job, der ikke kræver mindst en bachelorgrad. Og så skal antallet af greencard følge den økonomiske situation, så der lukkes færre udlændinge ind, når arbejdsløsheden stiger, mener 3F.

»Der kan med rette sættes spørgsmålstegn ved, om greencard-ordningen fungerer i forhold til at sikre højtuddannet udenlandsk arbejdskraft i Danmark,« skriver Per Christensen i indlægget i Politiken.

I Dansk Industri anerkender arbejdsmarkedskonsulent Claus Aastrup Seidelin, »at der er problemer med ordningen, som den er«. Han mener dog ikke, at af en reducering af perioden er en god idé »fordi det tager noget tid, før man finder sig til rette i et nyt land. Det tager noget tid at finde et job,« siger han og lægger desuden op til en revideret pointordning:

»Der er et mismatch mellem den måde, man giver point på nu, og den efterspørgsel, der er ude på arbejdsmarkedet. Pointtildeling bør afspejle virkeligheden bedre, så man tildeles flere point, hvis man kommer til Danmark med kompetencer inden for et fagområde, hvor der er stor efterspørgsel«.

Direktør Vanessa de Oliveira Stephensen fra Novum, en interesseorganisation for højtuddannede nydanskere, anerkender, at det er uhensigtsmæssigt, når udlændinge med greencard tager ufaglært arbejde, men nøglen til at forbedre ordningen ligger først og fremmest i jobcentrene, mener hun:

»Centrene bør tilbyde kurser, som opkvalificerer greencard-holderne, så de står bedre rustet til at finde et job. For heller ikke greencard-holdere har råd til at være her i Danmark, hvis ikke de har et arbejde,« siger hun.

Regeringen har for nylig bebudet en reform af ordningen, så udlændinge kommer i job, der passer til deres kvalifikationer. Medlem af Folketingets Beskæftigelsesudvalg Lennart Damsbo-Andersen (S) vil hverken støtte eller afvise noget forslag endnu:

»Ordningen fungerer ikke rigtig. Det er tydeligt. Det er nødvendigt, at vi får kigget på, hvordan rekrutteringen af fremmed arbejdskraft fungerer i det hele taget,« siger han til Politiken, og uddyber:

»Der kommer folk til Danmark, der ikke får et arbejde, som passer til deres kvalifikationer. Det skal vi lave om på. Samtidig skal vi sikre, at der til stadighed er mulighed for, at virksomhederne også kan få kvalificeret arbejdskraft«.

For en måned siden afviste Venstre at ændre ordningen, og der er endnu ikke planlagt politiske forhandlinger om eventuelle ændringer.

 

Dagens Gossip