FAKTA: Ambassadører flygter fra houthierne i Yemen

De seneste dage har en række lande lukket ambassader i Yemen på grund af houthi-militsen, som i flere år har kæmpet mod styret i Yemen og nu kontrollerer store del af det fattige land.

Her er en kort præsentation af bevægelsen:

* Den shiitiske milits har sit navn efter Hussein Badr al-Din al-Houthi, der stod i spidsen for gruppens første opstand i 2004 i Saada-provinsen. Den kendes også som Ansar Allah eller Guds Følgere.

* Oprørslederen blev dræbt af yemenitisk militær samme år.

* Familiemedlemmer til al-Houthi overtog ledelsen af bevægelsen, og efter yderligere fem oprørsforsøg indgik den i 2010 en våbenhvile med regeringen i Yemen.

* I 2011 tog militsen del i kampe og protester, som førte til, at Yemens daværende præsident, Ali Abdullah Saleh, trak sig fra posten og overdrog magten til sin vicepræsident.

* Houthi-gruppen har udnyttet magttomrummet til at udvide kontrollen med provinsen Saada og den tilstødende Amran-provins.

* Gruppen har siden deltaget i Den Nationale Dialogkonference, hvor reformer af det politiske system bliver drøftet. Deltagelsen har styrket Houthi-militsens anseelse.

* Bevægelsens slogan er "Gud er stor, død over Amerika, død over Israel, forbandelse over jøderne, sejr til islam".

* I januar fortrængte houthierne præsidenten fra magten.

Kilder: BBC, The Blair Foundation

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip