FAKTA: Det fik vi svar på om ECBs plan

Torsdag præsenterede præsidenten for Den Europæiske Centralbank (ECB), Mario Draghi, sin plan for at sætte gang i den europæiske økonomi.

På forhånd var der følgende spørgsmål til ECBs plan:

* Hvor mange penge vil ECB trykke og bruge til at opkøbe statsobligationer? Danske Bank forventede 750 milliarder. Nykredit forventede 500 milliarder.

Svar: ECB vil trykke 60 milliarder euro over 19 måneder indtil september 2016. Det giver et samlet beløb på 1140 milliarder euro - altså over forventet. Det svarer til cirka 8500 milliarder kroner.

* Over hvor lang tid?

Draghi åbnede for at programmet kunne fortsætte, hvis økonomien ikke havde oplevet en bedring, inden september 2016.

* Hvem skal tage risikoen, hvis obligationerne giver tab?

Selve opkøbene af obligationerne - og dermed risikoen for at de giver tab - står de nationale centralbanker for. Det betyder, at hvert land hæfter for sig selv, i stedet for ECB opkøber obligationerne og eurozonen hæfter fælles.

* Vil det få renten til at falde?

Renten faldt generelt over hele Europa. I Danmark har Nationalbanken for eksempel besluttet at sænke renten på indskudsbeviser til - 0,35. Det er en sænkning på 0,15 procent.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip