FAKTA: Det kræver EU-Kommissionen af Grækenland

Eurolandenes ledere er samlet til hasteindkaldt eurotopmøde i Bruxelles mandag aften for endnu en gang at diskutere og forsøge at finde en løsning på den græske gældskrise.

Men grækerne og deres internationale kreditorer ser meget forskelligt på, hvad der skal gøres for at løse den græske eurokrise.

Her er et par af de krav, som EU-Kommissionens kompromisforslag, der blev offentliggjort i sidste uge, stiller til grækerne:

* Et overskud på statsbudgettet før betaling af renter på lån på mindst én procent af bruttonationalproduktet i 2015 og 3,5 procent i 2018. Kravet har tidligere været tre procents overskud i år og 4,5 procent allerede i 2016.

Grækerne og kreditorerne er tæt på enighed om selve målet, men EU-Kommissionen er bekymret over, hvordan grækerne vil forpligte sig til at nå målet.

* En modernisering af lønsystemet i den offentlige sektor. Ifølge EU-Kommissionen behøver det ikke betyde lavere lønninger, men en garanti for at lønninger kun stiger i takt med produktiviteten, og at overenskomster forhandles på en anden måde.

* En reform af det græske momssystem. Her har kreditorerne foreslået to procentsatser, mens grækerne ønsker et momssystem med tre satser. EU-Kommissionen siger, at der er mulighed for forhandling, så længe tallene går op.

* En reform af det græske pensionssystem er det punkt, hvor konfrontationen mellem grækerne og kreditorerne er hårdest. Grækerne siger, at der allerede er skåret hårdt i pensionerne over de senere år, og at grænsen er nået.

Kreditorerne siger, at Grækenland stadig har et af Europas dyreste pensionssystemer. EU-Kommissionen har blandt andet foreslået at udfase muligheden for tidlig pension og at hæve pensionsalderen.

* EU-Kommissionen har som mægler i striden erklæret sig åben over for alternative spareforslag fra Grækenland og gør blandt andet opmærksom på, at Grækenland har EU's næsthøjeste forsvarsbudget.

Kilde: EU-Kommissionen og dpa.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip