FAKTA: Ensomme ulve og soloterrorister

Gerningsmanden bag weekendens terrorangreb i København handlede efter alt at dømme på egen hånd. Terroreksperterne skelner mellem to typer enspænder-terrorister: Den ensomme ulv og soloterroristen.

Her kan du læse om forskellen:

* Soloterrorisme: En soloterrorist gennemfører sit angreb alene. Men i forberedelsen af angrebet har der været andre aktører inde i billedet.

Det kan for eksempel være i forbindelse med den konkrete planlægning, eller der kan være tale om, at soloterroristen har modtaget træning i at håndtere våben eller sprængstoffer med henblik på at gennemføre et terrorangreb.

Soloterroristens kontakt med andre kan både finde sted i tiden umiddelbart op til angrebet, men det kan også være foregået længe inden angrebet, og terroristen kan nærmest ligge i dvale i længere tid, før han slår til.

* Eksempler på soloterrorister:

- Underbukseterroristen Umar Farouk Abdulmutallab forsøgte juledag 2009 at bringe plastisk sprængstof gemt i underbukserne til sprængning på et passagerfly i USA.

Abdulmutallab havde forinden haft kontakt til al-Qaeda på den Arabiske Halvø (Aqap), som angiveligt leverede bomben til ham. Formentlig har Abdulmutallab været i træningslejr i Yemen.

- Faisal Shahzad anbragte 1. maj 2010 en bilbombe på Times Square i New York. Bomben blev forsøgt sprængt, men den eksploderede ikke.

Shahzad havde forinden været i kontakt med pakistansk Taliban og deltaget i en træningslejr i Pakistan.

Shahzad havde muligvis forudgående kontakt med terrorideologen og -bagmanden Anwar al-Awlaki.

- Taimour Abdulwahab al-Abdaly sårede to personer og mistede selv livet, da han 11. december 2010 stod bag to bombesprængninger i Stockholm.

Al-Abdaly havde formentlig modtaget træning i brug af sprængstoffer i Irak.

* Ensomme ulve:

Den ensomme ulv handler ligesom soloterroristen alene. Men ulven har ingen kontakt med andre radikaliserede personer og har ikke modtaget træning eller instruktion.

Han kan være inspireret af ideologiske strømninger og budskaber, som udbredes offentligt for eksempel på nettet.

Begrebet "ensom ulv" stammer fra den amerikanske ekstreme højrefløj, fra den såkaldte White Supremacy-bevægelse, som opfordrede til individuelle racistiske overfald.

* Eksempler på ensomme ulve:

- Mest kendt er nok Anders Behring Breivik, som 22. juli 2011 sprængte en bombe i regeringskvarteret i Oslo og efterfølgende skød og dræbte 69 personer på øen Utøya. 77 mistede livet alt i alt.

Breivik handlede helt på egen hånd, og i årene op til angrebene isolerede han sig. Hans motiv var blandt andet et had til den politiske venstrefløj.

- Nidal Hassan skød og dræbte 5. november 2009 12 soldater og en civil personer på militærbasen i Fort Hood i Texas.

Hassan hade forud for angrebet ikke kontakt til andre militante personer. Dog havde der været en kontakt til terrorbagmanden Anwar al-Awlaki, men kontakten havde formentlig kun ideologisk karakter.

Kilder: Center for Terroranalyse, PET

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip