FAKTA: Eritrea-sagen kort fortalt

Justitsministeriet har tirsdag ophævet advarsler til de to embedsmænd, som har været med til at udarbejde den omdiskuterede Eritrea-rapport.

Her kan du få overblikket over, hvordan det østafrikanske land pludselig blev et stort politisk emne i Danmark.

* I løbet af sommeren 2014 vokser antallet af asylsøgere fra Eritrea voldsomt.

* En del af asylsøgerne har nægtet at arbejde i nationaltjenesten - en slags værnepligt.

* I august sætter Udlændingestyrelsen sagsbehandlingen i ro, indtil forholdene i landet er undersøgt.

* I oktober rejser en delegation fra Udlændingestyrelsen på en såkaldt "fact-finding-mission".

* 25. november konkluderer Udlændingestyrelsen, at hjemsendte, der har forladt Eritrea illegalt eller unddraget sin militærtjeneste, ikke behøver at frygte forfølgelse fra de eritreiske myndigheder.

* 30. november undsiger en britisk professor rapporten. Han mener, at hans udtalelser er blevet misbrugt og fordrejet.

* 5. december: To ansatte i Udlændingestyrelsen, der var med på rejsen til Eritrea, melder sig syge. Begge har også modtaget en skriftlig advarsel.

* 5. december: Justitsminister Mette Frederiksen (S) beder Udlændingestyrelsen om en redegørelse.

* 7. december: Venstre kræver en undersøgelse af justitsminister Mette Frederiksen (S) og hendes forgænger Karen Hækkerups (S) involvering i sagen. Forslaget bakkes op af et politisk flertal.

* 8. december: Endnu en kilde til rapporten tilslutter sig kritikken. Han mener, at konklusionen er konstrueret og inhuman.

* 9. december: Udlændingestyrelsen oplyser, at den justerer på de forhold, der gør sig gældende, når eritreere søger om asyl i Danmark. Illegal udrejse og unddragelse af national tjeneste kan nu som udgangspunkt danne grundlag for asyl.

* 9. december: En af rapportens sygemeldte forfattere kalder den i flere medier for "makværk" og bekræfter over for Berlingske, at den efter hans opfattelse blev til under pres "oppefra".

* 10. december: Justitsminister Mette Frederiksen (S) afviser, at hun har blandet sig i arbejdet med rapporten.

* 26. januar 2015: Nye tal viser, at 119 eritreere har fået asyl, og kun tre har fået afslag, siden Udlændingestyrelsen genoptog asylbehandlingerne i december, som havde været sat i bero siden august.

* 10. februar: Justitsministeriet ophæver advarslerne til de to embedsmænd, som har været med til at udarbejde rapporten og sygemeldte sig 5. december 2014.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip