FAKTA: Eritrea-sagen kort fortalt

Skrevet af admin

10/02/2015

Dagens topnyheder

Justitsministeriet har tirsdag ophævet advarsler til de to embedsmænd, som har været med til at udarbejde den omdiskuterede Eritrea-rapport.

Her kan du få overblikket over, hvordan det østafrikanske land pludselig blev et stort politisk emne i Danmark.

* I løbet af sommeren 2014 vokser antallet af asylsøgere fra Eritrea voldsomt.

* En del af asylsøgerne har nægtet at arbejde i nationaltjenesten - en slags værnepligt.

* I august sætter Udlændingestyrelsen sagsbehandlingen i ro, indtil forholdene i landet er undersøgt.

* I oktober rejser en delegation fra Udlændingestyrelsen på en såkaldt "fact-finding-mission".

* 25. november konkluderer Udlændingestyrelsen, at hjemsendte, der har forladt Eritrea illegalt eller unddraget sin militærtjeneste, ikke behøver at frygte forfølgelse fra de eritreiske myndigheder.

* 30. november undsiger en britisk professor rapporten. Han mener, at hans udtalelser er blevet misbrugt og fordrejet.

* 5. december: To ansatte i Udlændingestyrelsen, der var med på rejsen til Eritrea, melder sig syge. Begge har også modtaget en skriftlig advarsel.

* 5. december: Justitsminister Mette Frederiksen (S) beder Udlændingestyrelsen om en redegørelse.

* 7. december: Venstre kræver en undersøgelse af justitsminister Mette Frederiksen (S) og hendes forgænger Karen Hækkerups (S) involvering i sagen. Forslaget bakkes op af et politisk flertal.

* 8. december: Endnu en kilde til rapporten tilslutter sig kritikken. Han mener, at konklusionen er konstrueret og inhuman.

* 9. december: Udlændingestyrelsen oplyser, at den justerer på de forhold, der gør sig gældende, når eritreere søger om asyl i Danmark. Illegal udrejse og unddragelse af national tjeneste kan nu som udgangspunkt danne grundlag for asyl.

* 9. december: En af rapportens sygemeldte forfattere kalder den i flere medier for "makværk" og bekræfter over for Berlingske, at den efter hans opfattelse blev til under pres "oppefra".

* 10. december: Justitsminister Mette Frederiksen (S) afviser, at hun har blandet sig i arbejdet med rapporten.

* 26. januar 2015: Nye tal viser, at 119 eritreere har fået asyl, og kun tre har fået afslag, siden Udlændingestyrelsen genoptog asylbehandlingerne i december, som havde været sat i bero siden august.

* 10. februar: Justitsministeriet ophæver advarslerne til de to embedsmænd, som har været med til at udarbejde rapporten og sygemeldte sig 5. december 2014.

/ritzau/