FAKTA: EU-topmødets terrorerklæring

Angreb som det i sidste måned på magasinet Charlie Hebdo i Paris skal forhindres.

Derfor er EU-lederne på torsdagens topmøde blevet enige om en erklæring, der beskriver EU's fælles indsats mod terrorisme.

Generelt opfordrer EU-lederne til, at de fører det ud i livet, de allerede har besluttet. Og bliver bedre til at bruge og udvikle værktøjer, de allerede har.

Her er et udpluk fra de tre punkter, som 28 stats- og regeringschefer er blevet enige om:

1. Sørge for borgernes sikkerhed:

* EU skal snarest muligt færdiggøre et nyt regelsæt, der skal gøre det muligt for myndigheder i de 28 lande at udveksle en række oplysninger om flypassagerer for at kunne få øje på mistænkelig opførsel. Oplysningerne i de såkaldte PNR-registre skal indeholde de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger til at beskytte data.

* Schengen skal benyttes fuldt ud til at styrke og modernisere kontrollen ved de ydre grænser. Det skal være nemmere at tjekke rejsendes identitet i diverse databaser, der for eksempel indeholder oplysninger om tidligere domme, konfiskerede pas og tidligere rejser til lande i krig.

2. Forebyggelse af radikalisering og beskyttelse af værdier:

* Det skal på internettet gøres nemmere at opdage og fjerne indhold, der opfordrer til terror eller ekstremisme. Der skal også være større samarbejde på EU-plan mellem myndigheder og internetselskaber.

* Der skal laves kommunikationsstrategier, som blandt andet fremmer tolerance, grundlæggende frihedsrettigheder og solidaritet i hele EU.

3. Samarbejde med internationale partnere:

* Der er behov for, at EU nytænker sin håndtering af kriser og konflikter - særligt hos unionens sydlige nabolande.

* EU skal være mere aktiv i sit samarbejde med tredjelande på sikkerhedsspørgsmål og terrorbekæmpelse - specielt i Mellemøsten, Nordafrika og Sahel samt på det vestlige Balkan.

Kilder: Det Europæiske Råd

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip