FAKTA: EU vil have bedre styr på krigere

Flere af de mistænkte ved torsdagens antiterroraktion i Belgien har ifølge myndighederne været i Syrien.

Aktionen kommer blot en uge efter en række terroranslag i Paris og sætter igen fokus på indsatsen mod terror i Europa og især på europæere, der rejser ud i krig i eksempelvis Irak og Syrien.

Indsatsen mod terrorisme står øverst på dagsordenen for et justits- og indenrigsministermøde 29.-30. januar og for næste EU-topmøde 12.-13. februar.

Der er allerede en hel del besluttet eller undervejs. Her er nogle af hovedelementerne i EU's fælles indsats:

* LOVGIVNING. Det er småt med egentlig EU-lovgivning på feltet, der i høj grad reguleres af medlemslandene selv. Flere lande er i gang med nationale stramninger, mens det i EU-regi mest handler om bedre samarbejde mellem nationale myndigheder.

* STATSBORGERSKAB. Flere EU-lande arbejder for tiden med lovgivning, der skal fratage pas og statsborgerskab fra personer med dobbelt statsborgerskab, der har været i krig.

* EUROPOL. En del af arbejdet med at udveksle informationer foregår via EU's politisamarbejde.

* SCHENGEN. EU-Kommissionen er netop ved at præcisere reglerne for, hvad myndighederne må tjekke, når EU-borgere rejser ind og ud af Schengen.

Tjek baseret alene på etnicitet og religion er ikke tilladt, men er det for eksempel tilladt at se, om mænd i en bestemt aldersgruppe, der lander fra Tyrkiet, står registreret i Schengens Informationssystem med gamle domme eller aktuelle bekymringer?

* PASSAGERLISTER. EU-landene er ivrige efter at kunne udveksle oplysninger om flypassagerers navne, adresser, kreditkort, bagage, rejserute og ønsker til sæde og måltid under flyvningen.

De såkaldte PNR-lister findes på nationalt plan, men Europaparlamentet kvier sig ved at åbne for lovgivning om et europæisk PNR-register.

* RADICALISATION AWARENESS NETWORK. Et samarbejde, der gør det nemmere at udveksle erfaringer mellem lærere, fængsler, politi, religiøse ledere og andre i lokalsamfund, som er tættest på unge, der kunne overveje at rejse i krig.

* INTERNETTET. Flere store internetvirksomheder som Google, Facebook, Twitter og Microsoft er allerede med på at finde og fjerne opfordringer til og opskrifter på terror så hurtigt som muligt.

* MODFORTÆLLINGER. EU-landene prøver sammen at udvikle og målrette beretninger, der skal modgå islamistisk propaganda.

Kilder: EU-Kommissionen og Ritzau.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip