FAKTA: Her er de store Muhammed-sager

Mindst 12 mennesker har onsdag mistet livet, da bevæbnede mænd affyrede adskillige skud mod ansatte på det franske satiremagasin Charlie Hebdo, der tidligere har bragt karikaturtegninger af profeten Muhammed.

Det er langt fra første gang, at islamkritik og satire har udløst vrede.

* 2005: Jyllands-Posten vælger at trykke 12 tegninger af profeten Muhammed, som skaber stor virak i både ind- og udland. I Libanon og Syrien bliver danske ambassader udsat for brandattentater, og i mange andre muslimske lande bliver dannebrog brændt af under store demonstrationer.

* 2007: En svensk avis bringer tegninger af Muhammed, der skildres som hund. Det er den svenske kunstner Lars Vilks, der står bag karikaturtegningerne, og han bliver efterfølgende udsat for dødstrusler og drabsforsøg. Terrornetværket al-Qaeda udlover en dusør på 150.000 dollar til enhver, der skærer halsen over på Vilks.

* 2008: I januar laver den højreorienterede hollandske politiker Geert Wilders den islamkritiske kortfilm "Fitna" for at dokumentere sine anklager mod islam. Årene efter modtager han en række dødstrusler. To andre fremtrædende hollandske islamkritikere er tidligere blevet dræbt ved attentater: Politikeren Pim Fortuyn i 2002 og filminstruktøren Theo van Gogh i 2004.

* 2012: I februar afbrændes flere udgaver af muslimernes hellige bog koranen på den amerikanske Bagram-base i Afghanistan. Det fører til flere hævnaktioner og voldsomme optøjer rundt om i landet, hvor omkring 40 mennesker mister livet.

* 2012: Den amerikanske ambassadør i Libyen bliver dræbt, da bevæbnede demonstranter går til angreb på USA's konsulat i Benghazi. Menneskeskaren protesterede mod filmen "Innocence of Muslims", som angiveligt gør grin med profeten Muhammed.

* 2015: Bevæbnede mænd angriber det franske satiremagasin Charlie Hebdos redaktion i Paris og dræber 10 ansatte og to politifolk. 3000 franske betjente jagter tre formodet gerningsmænd til massakren.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip