FAKTA: Her er dommen om Solhaven

Skrevet af admin

28/01/2015

Dagens topnyheder

Det har i høj grad været påstand mod påstand i den store straffesag om vold, ulovlig tvang og mishandling af unge på Solhaven i Farsø.

* " ... ikke med tilstrækkelig sikkerhed bevist ..." er en vending, som går igen i den 112 sider lange dom afsagt af Retten i Aalborg. Her er nogle af de generelle præmisser:

* Mange af de unge har afgivet forklaringer, som "fremstod som detaljerede og troværdige".

* Mange unge har oplevet de episoder, de har forklaret om, "som indgribende og voldsomme."

* Til gengæld har de tiltalte afgivet "detaljerede og sammenhængende forklaringer."

* I ingen forhold er der "objektive beviser i form af lægelige oplysninger, fotos eller lignende til støtte for tiltalen."

* En stor del af de unge har forinden været på andre institutioner, hvor de på grund af "psykiske problemstillinger og lidelser, misbrug og kriminalitet ikke kunne rummes." Deres negative indstilling til Solhaven kan have påvirket deres forklaringer i retten.

* Næsten samtlige vidner har relation til enten de 12 tiltalte eller de unge.

* Forud for sagen har nogle af de unge været i kontakt blandt andet på sociale medier, hvor de blandt andet drøftede muligheden for at få erstatning.

* En del vidner har i retten "helt eller delvist" afvist de forklaringer, som politiet har citeret dem for tidligere at have afgivet.

* Hele sagen har været præget af, at politiet har efterforsket sideløbende med retssagen. Det har ført til, at anklagemyndigheden "har berigtiget et betydeligt antal af forholdene."

* Retten afviser anklagernes påstand om, at flere voldsforhold ligner hinanden så meget, at det i sig selv burde tillægges bevismæssig betydning.

Kilde: Dom afsagt af Retten i Aalborg 28. januar 2015.

/ritzau/