FAKTA: Hvad er udveksling af passagerlister

Efter flere års stilstand er der sat skub i et lovforslag om udveksling af passagerlister - også kendt som PNR - mellem EU-medlemslandene. Det fortæller EU-Parlamentets formand, Martin Schulz, torsdag i Bruxelles.

Læs her, hvad PNR er:

* PNR er en forkortelse for Passenger Name Record. Det er et register med oplysninger om flypassagerer, som bliver indsamlet af flyselskaberne.

* PNR-registre indeholder en lang række informationer om alt fra rejsedatoer, billetter, kontaktdetaljer, bagage, betalingsform samt valg af mad og sæde.

* Med adgang til PNR-registre kan myndigheder analysere data og reagere på mistænkelige rejsemønstre eller oplysninger, der kan give grund til et ekstra check.

* Mange medlemslande har allerede et nationalt PNR-system eller er ved at få det. EU har også en aftale om at udveksle PNR-oplysninger med USA. Men ikke en til brug af oplysninger på tværs af EU's egne grænser.

* Brugen af PNR-data er i øjeblikket ikke reguleret på EU-niveau. Men onsdag vedtog EU-Parlamentet at arbejde hen imod en "færdiggørelse af et PNR-direktiv inden udgangen af året".

* Et sådan direktiv skal så at sige harmonisere medlemslandenes indsamling og bearbejdelse af PNR-data. Et medlemsland vil eksempelvis få ret til at anmode et andet medlemsland om PNR-data til en specifik efterforskning.

Kilder: europarl.europa.eu

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip