FAKTA: Sådan fungerer det græske valg

Grækerne stemmer søndag i et parlamentsvalg, som resten af Europa følger nøje.

Spørgsmålet på alles læber er, om Syriza's partileder, Alexis Tsipras, vinder valget, og om han opnår nok stemmer til at regere uden at skulle danne koalition.

Her kan du læse, hvordan det græske valg foregår.

* 9,8 millioner græske vælgere kan afgive deres stemmer til parlamentsvalget, hvor der skal vælges 300 medlemmer til etkammersystemet.

* Af disse er 238 valgt direkte, 12 bliver tildelt proportionelt mellem partierne, og de sidste 50 gives som bonus til det vindende parti for at sikre en flertalsregering.

* For at opnå flertal har partierne brug for 151 pladser i parlamentet.

* Stemmer afgivet til partier, der ikke kommer over spærregrænsen på tre procent, går tabt.

* Vinderen af parlamentsvalget har tre dage til at danne regering, hvorefter opgaven overgår til lederen af det næststørste parti. Hvis ingen partier formår at danne regering, vil der blive afholdt nyvalg til marts.

* Den første opgave for det nye parlament er at vælge en ny præsident.

* Søndagens valg udspringer af, at det ikke lykkes parlamentet at blive enig om den tidligere EU-kommissær Stavros Dimas som præsident, hvilket udløste et nyvalg.

* Ifølge forfatningen skal præsidenten vælges over maksimalt tre runder. For at blive præsident skal man i første runde opnå 180 stemmer ud af 300. I anden runde er 151 stemmer nok, mens et simpelt flertal er nok i tredje runde.

Kilde: AFP.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip