FAKTA: Sådan går tyskerne til valg

* 61,8 millioner vælgere i Tyskland skal søndag sammensætte den 18. forbundsdag.

* Blandt vælgerne er tre millioner unge, der kan stemme for første gang, mens en femtedel af vælgerne er ældre end 70 år.

* Valglokalerne er åbne fra klokken otte til 18.

* 4451 kandidater, heraf 1149 kvinder, fra i alt 34 partier dyster om at blive valgt til Forbundsdagen i rigsdagsbygningen i Berlin, som i dag har 622 medlemmer. Fire procent af kandidaterne har indvandrerbaggrund - det samme har knap ni procent af vælgerne.

* Vælgerne har to stemmer:

* Den første stemme går til en kandidat, der er opstillet i en af de 299 valgkredse. Den kandidat, der får flest stemmer, bliver valgt direkte ind i parlamentet, og det er disse mandater, de 4451 kandidater går efter at vinde.

Ved det seneste valg i 2009 fordelte direktmandaterne sig således: 218 til forbundskansler Angela Merkels CDU/CSU, 64 til det socialdemokratiske SPD, 16 til venstrepartiet Die Linke og et mandat til De Grønne.

* Den anden stemme går til et parti og afgør den endelige mandatfordeling ved forholdstalsvalg som i Danmark.

De 34 partier, der er opstillet ved valget, skal have mindst fem procent af andenstemmerne for at komme ind i Forbundsdagen.

I alt 2705 politikere - mange af dem de samme, som kæmper om direktmandaterne - er opstillet på partiernes lister i de 16 tyske delstater, hvor ligeledes 299 mandater er spil.

* Derudover er en række tillægsmandater og udligningsmandater i spil.

Hvis et parti har vundet flere direktmandater, end det egentlig har krav på i forhold til, hvor mange andenstemmer partiet har fået, får det tillægsmandater.

De andre partier får som kompensation udligningsmandater, indtil mandatfordelingen igen stemmer overens med det landsdækkende andenstemme-resultat.

Udligningsmandaterne blev indført med sidste års valgreform, og de ventes at føre til, at den nyvalgte forbundsdag bliver den største nogensinde.

* Valgdeltagelsen har sat negative rekorder ved de seneste valg - fra 77,7 procent i 2005 til 70,8 procent i 2009. Og søndag ventes den for første gang i forbundsrepublikkens 64-årige historie at komme ned under de 70 procent.

* Samtidig med forbundsdagsvalget er der også delstatsvalg i Hessen, hvor de 4,4 millioner vælgere derfor har hele fire stemmer, de skal afgive for at sammensætte en ny landdag i Frankfurt.

(Kilder: dpa, bundestag.de, bundeswahlleiter.de)

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip