FAKTA: Sådan kontrolleres du i lufthavnen

At lægge sin bagage på båndet og gå gennem skanneren hører alle flyrejser til.

Lufthavnenes sikkerhedskontrol er ikke til at komme uden om, men har du styr på lufthavnstjekket?

Bliv her klogere på, hvad du skal og må.

* I blandt andet lufthavnen i København bliver du bedt om at tage overtøj af og lægge det i en bakke til gennemlysning. Har du bælte på eller nøgler, pung, mønter i lommerne eller væske med, skal disse også gennemlyses.

* Du skal herefter igennem en skanner, der afslører metalgenstande. Hvis du udløser portens alarm, skal en medarbejder fra sikkerhedskontrollen visitere dig.

* 79 procent af danskerne siger, at de kender reglerne for, hvad man må have med i håndbagagen. Alligevel har hver tredje oplevet at få frataget noget i kontrollen. Det er særligt shampoo/balsam, creme, hobbyknive, parfume, lokale madvarer og alkohol, der bliver taget.

* Du må ikke have følgende med:

- Væsker, gelé og væskeformige substanser i beholdere der rummer mere 100 milliliter stykket. Det gælder blandt andet også smør, remulade, syltetøj og Nutella. Også konserves som marinerede sild og makrel i tomat samt visse former for ost er bandlyst i håndbagagen.

- Skarpe, spidse, stumpe og farlige genstande såsom knive, skydevåben, gas, spray og værktøj.

- Eksplosive og brændbare stoffer såsom fyrværkeri, maling og træbeskyttelse.

- Kemiske og toksiske stoffer som rengørings- og smøremidler, lightere og batterier.

* Bliver man taget med ulovlige genstande, kan man i København aflevere dem til destruktion eller man kan spæne tilbage til afgangshallen og få tingene tjekket ind, så de kan komme med på flyveturen alligevel.

* I Aalborg Lufthavn kan inddragne genstande opbevares i 14 dage, så længe våbenloven ikke bliver brudt. Derfor behøver passagerer ikke at miste deres parfume eller vin, men kan afhente dem, når de kommer tilbage til lufthavnen.

* Ifølge Politiken vil Kastrup Lufthavn begynde at indløse pant på flasker, passagererne afleverer. Alle indtægter skal gå til velgørende formål.

* Europaparlamentet vedtager muligvis onsdag et skærpende kontrolforslag, som omfatter en database over flyrejsende, hvor personlige oplysninger om passagerer lagres for at højne sikkerheden og forhindre potentielle terrorangreb.

* I databasen skal blandt andet navn, køn, nationalitet, betalingsoplysninger, faktureringsadresse, telefonnummer, e-mail, rejserute, sædenummer, hvor ofte en person flyver, udeblivelseshistorik, kufferthistorik, anmodninger om særlige tjenester såsom krav til måltider om bord og køb af enkeltbilletter registreres.

Kilder: Politiken, Københavns Lufthavne, Trafikstyrelsen, Ekstra Bladet

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip