FAKTA: Sådan vil SR skabe mere tryghed i Danmark

Skrevet af admin

10/06/2015

Dagens topnyheder

Socialdemokraterne og De Radikale præsenterer onsdag udspillet "Mere tryghed i Danmark". Her er udspillets fire punkter:

1. Bekæmpelse af rocker- og bandekriminalitet:

Regeringen vil afsætte 100 millioner kroner frem mod 2020 til at styrke både den efterretningsmæssige og den forebyggende indsats. Det vil konkret betyde:

* Mere politi i de områder, hvor rockerne og banderne holder til.

* Styrkelse af politiets særlige bandeenheder.

* En undersøgelse af om bande- eller rockermedlemmer modtager uberettigede overførselsindkomster.

2. Styrket indsats mod radikalisering i fængslerne.

Regeringen afsætter 150 millioner kroner til nye initiativer, der skal modvirke, at indsatte bliver radikaliseret, mens de sidder i fængsler og arresthuse. Det vil blandt andet betyde:

* Øget brug af adskillelse af fanger i fængslerne.

* Exitforløb for unge varetægtsfængslede eller indsatte med tilknytning til bandemiljøet.

3. Ny ordning for sagsomkostninger:

Regeringen vil fra 2016 indføre en ny ordning for sagsomkostninger i straffesager. Regeringen forventer, at ordningen vil medføre en mindreindtægt på op til 175 millioner kroner frem mod 2020.

De dømte, der er i stand til det, skal betale straffesagens udgifter til den beskikkede forsvarer. Dømte uden betalingsevne vil ikke få opkrævet sagsomkostningerne - eventuelt under forudsætning af, at de ikke har begået kriminalitet i to år.

Dømte, der har en beskeden betalingsevne, skal som udgangspunkt betale straffesagenssagsomkostninger. Opkrævningen vil dog blive tilpasset, hvad den pågældende er i stand til at betale over en toårig periode.

4. Styrkelse af retshjælpskontorernes bistand.

Regeringen styrker retshjælpskontorernes mulighed for at yde almindelig retshjælp betydeligt.

Regeringen styrker retshjælpen yderligere med 25 millioner kroner frem mod 2020. Pengene skal gå til en målrettet indsats over for udsatte borgere og deres behov ved småsagsprocessen.

Kilder: Socialdemokraterne og De Radikale.

/ritzau/