FAKTA: Seks dræbte IS-gidsler i orange dragter

En video med et foto af et dræbt japansk gidsel, der dukkede op lørdag, er tilsyneladende ægte, siger Japans premierminister, Shinzo Abe.

Videoen er angiveligt lagt ud af Islamisk Stat (IS), og den viser et japansk gidsel, Kenji Goto, der holder et billede af det, der formodentlig er det andet japanske gidsel, Haruna Yukawa. Manden på billedet er halshugget.

Siden august sidste år har Islamisk Stat dræbt tre amerikanere, to briter og en japaner. I forbindelse med drabene på gidsler har jihadisterne lagt videoer ud på internettet af halshugninger.

Drabene er alle udført efter samme skabelon:

* 19. august: Video af drabet på den amerikanske journalist James Foley offentliggøres.

James Foley blev taget til fange i det nordlige Syrien i november 2012. På videoen sidder Foley på knæ klædt i en orange fangedragt og har en sortklædt mand stående ved sin side med en kniv i hånden. Samtidig truer han med at dræbe en anden amerikaner, Steven Sotloff.

* 2. september: Steven Sotloffs henrettelsesvideo offentliggøres.

Sotloff var ligeledes amerikansk journalist, og proceduren i videoen er den samme som i optagelsen af James Foley. Sotloff blev bortført i Aleppo i Syrien sidste år. Videoen afsluttes med en dødstrussel mod briten David Haines.

* 13. september: Videoen af David Haines' henrettelse bliver lagt på internettet.

Britiske Haines havde blot været i Syrien i tre dage, da han i 2013 blev bortført. I optagelsen får Storbritanniens premierminister, David Cameron, skylden for drabet på Haines. Den maskerede mand truer afslutningsvis med at dræbe den britiske nødhjælpsarbejder Alan Henning.

* 3. oktober: IS offentliggør en video med drabet på Alan Henning.

Den britiske nødhjælpsarbejder Alan Henning halshugges siddende på hug iklædt en orange fangedragt og med sin sortmaskerede bøddel ved sin side. Alan Henning blev taget som gidsel 27. december sidste år. Til sidst i videoen truer bødlen med, at endnu en amerikaner - Peter Edward Kassig - der også bliver holdt som gidsel, vil være det næste offer.

* 16. november: IS offentliggør video, hvor Peter Kassig bliver dræbt.

Peter Kassig forsvandt i Syrien 1. oktober 2013. Den 26-årige tidligere amerikanske soldat, der blev kendt som Abdul-Rahman Kassig, efter at han var konverteret til islam, arbejdede som nødhjælpsarbejder i Syrien, da han blev bortført.

* 24. januar: IS offentliggør en video, hvor et japansk gidsel, Kenji Goto, holder et billede af et andet japansk gidsel, Haruna Yukawa, med afhugget hoved.

På videoen siger Kenji Goto, at Japans premierminister er skyld i drabet. Han kræver en irakisk kvindes løsladelse i Jordan.

Fire dage forinden truede IS Japan med at dræbe de to japanske gidsler Kenji Goto og Haruna Yukawa, hvis ikke Japan udbetalte en løsesum på 1,28 milliarder danske kroner.

De to japanske gidsler sad i orange fangedragter på optagelsen, der var lavet i et ørkenlignende landskab.

Kilder: Reuters og AFP.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip