FAKTA: Slut med transfedt i amerikanske pommes frites

Man skal passe på med fedtet - særligt det farlige transfedt.

Derfor har den amerikanske sundhedsstyrelse, FDA, givet den amerikanske fødevareindustri en periode på tre år til at rette ind og finde erstatninger for transfedtsyrer, der er farlige for helbredet.

Læs her, hvorfor det er farligt:

* Transfedtsyrer er en særlig type umættede fedtsyrer, som både bliver dannet naturligt og fremstillet kunstigt.

* Industrielt fremstillede transfedtsyrer er farlige at spise i for store mængder.

​* Ifølge flere videnskabelige undersøgelser er transfedtsyrer op til ti gange så fremmende for udvikling af hjertesygdomme, som mættede fedtsyrer. Transfedtsyrer mistænkes desuden for at øge risikoen for udvikling af type 2 diabetes.

* Af hensyn til folkesundheden har Danmark, som det første land i EU, reguleret industrielt fremstillet transfedt i fødevarer. Det skete i januar 2004.

* Eksempler på produkter, som indeholder transfedt, er bagværk som kiks, muffins, kager (udenlandske), margarine, snacks, pommes frites, friturestegt mad, chips og enkelte typer pålæg. Alle olier, hvor der står "delvis hydrogeneret" på, indeholder transfedt.

* Danskernes gennemsnitlige indtag er 1,5 gram om dagen. Det er et lavt indtag, og det skyldes især, at transfedtsyreindholdet i danske margariner er blevet nedsat, og at der er sket et fald i forbruget af fede mejeriprodukter.

Kilder: Fødevarestyrelsen og sundhed.dk

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip