Familieejede selskaber styrer stabilt gennem krisen

»Som familieejet virksomhed kan man træffe beslutninger meget meget hurtigt, og det kan være en god ting. Jeg kan tage beslutningen om at investere 50 mio. i min ferie, hvis det skulle være. Det kan man ikke i et børsnoteret selskab. Der skal det gennem, jeg ved ikke hvor mange bestyrelser. Det er et stærkt kort at have på hånden,« siger Bent Jensen, ejer af Linak i Nordborg, der producerer teknik til blandt andet hospitalssenge og møbler, til Jyllands Posten.

Mange af de familieejede selskaber ser det altså langt fra som et plus, at virksomheders beslutninger skal gennem den ene instans efter den anden, før den ligger klar på skrivebordet.

Hos legetøjsgiganten Top-Toy nikker virksomhedens anden generation genkendende til forklaringen.

»Vi har vores strategi og politik lagt fast og kan styre efter vores bedste beslutninger. Vi skal ikke ud og spørge aktionærer om noget, vi klarer det internt. Og vi har heldigvis været stort set enige hele vejen igennem,« siger Bjarne Gjørup ifølge Jyllands-Posten.

Synspunkterne bakkes op af en stor europæisk undersøgelse som revisions- og konsulenthuset Ernst og Young fremlagde i 2010. Den viste, at muligheden for at tage hurtige beslutninger og have en mere langsigtet forretningsmodel er de største grunde til familiernes succes.

Men selvom der er medvind, så viser danske undersøgelser, at de familieejede selskaber ikke nødvendigvis leverer bedre resultater end de børsnoterede selskaber. De får konkurrence på udbytte. Omvendt har familieselskaberne en fordel, da de som regel kun sidder få personer, der skal fordele udbyttebetalingerne.

 

Dagens Gossip