Familier får lidt flere penge at lege med

De fleste lønstigningerne er i de senere år mere eller mindre blevet ædt op af stigende priser. Men nu er inflationen under én procent, og det er godt nyt for lønmodtagerne.

Danske Bank har regnet på tallene, der viser, at en typisk dansk børnefamilie har 701 kroner mere om måneden at gøre godt med sammenlignet med sidste år.

- Fremgangen kommer på trods af, at lønvæksten stadig er meget beskeden - vi regner med blot 1,4 procent i år for de privatansatte, siger privatøkonom fra banken Las Olsen.

- Men pengene rækker længere, når priserne kun stiger med 0,8 procent i 2013. Hvis vi får ret i den prognose, vil det være den laveste inflation siden 1953, siger han og hentyder til Danske Banks prognose, der blev offentliggjort onsdag.

Ud over stigninger i reallønnen, er skattelettelserne også med til at give fremgang i familiens budget i 2013.

- Men i 2014 regner vi med, at inflationen bliver mere normal og skattelettelserne langt mindre, så der er kun udsigt til en beskeden fremgang i rådighedsbeløbet, siger Las Olsen.

Han peger dog på, at opsvinget forhåbentligt har bidt sig bedre fast, så der kan komme fremgang til privatøkonomien fra en højere beskæftigelse.

Det er den globale finanskrise, der har kostet danskerne dyrt i form af lavere huspriser, lave lønstigninger, lavere afkast og færre job. Las Olsen siger dog, at de lave prisstigninger på 0,8 procent i år og de lave renter er en positiv bivirkning.

- Formentlig vil det være med til at sikre en fremgang i privatforbruget i år. Ikke nok til fundamentalt at vende udviklingen i dansk økonomi, men et væsentligt bidrag til, at det ikke går værre, lyder det fra pivatøkonomen.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip