Farlig medicin fundet i omstridt hestekød

Et medicinmiddel til heste, der er potentielt farligt for mennesker, er blevet fundet i tre døde hestekroppe, der skulle eksporteres fra Storbritannien til Frankrig.

Det oplyser den britiske landbrugsminister David Heath, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ministeren slår fast, at medikamentet phenylbutazone, der i sjældne tilfælde kan forårsage alvorlige blødersygdomme hos mennesker, ikke er blevet fundet i test af færdigretter fra producenten Findus.

Heath oplyser, at det britiske Fødevaresikkerhedsagentur (FSA) har testet 206 heste, der er blevet slagtet i Storbritannien, for det smertestillende stof.

- Otte er positive. Tre er sendt til Frankrig og er måske endt hos en fødevarekæde. De resterende fem er ikke sendt til en fødevarekæde, siger David Heath og tilføjer:

- Testresultaterne i de færdigretter fra Findus, der er trukket tilbage, har alle været negative.

De britiske myndigheder pointerer, at det er meget usandsynligt, at hestekød med Phenylbutazone kan skade mennesker alvorlig, hvis man spiser det.

Phenylbutazone, der ofte bliver omtalt som Bute, bliver brugt mod smerter og feber hos heste. Oprindeligt blev det ordineret til mennesker, men på grund af helbredsrisiko er det ikke længere tilladt.

Det frygtes, at der ligger organiseret kriminalitet bag skandalen, som begyndte i januar.

Siden har den bredt sig til flere lande i Europa. Der er fundet hestekød i oksekødsvarer i Irland, Storbritannien, Frankrig og Sverige - og nu også Danmark, Tyskland og Schweiz.

I Frankrig har anklagemyndigheden indledt en foreløbig retlig undersøgelse for at finde ud af, om der er begået svindel i den stadigt voksende skandale.

Sagen begyndte den 16. januar, da den irske fødevarestyrelse meddelte, at der var fundet dna fra heste i hamburgere, som blev solgt i en række fødevarekæder.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip