Farligt: Mange bilister glemmer baglygterne i vintermørket

Biler, der kører uden tændte baglygter i situationer med nedsat sigtbarhed, er desværre ikke et særsyn på de danske veje. Mange bilister glemmer nemlig ofte at tænde for lyset, og det kan skabe farlige situationer i trafikken.

Årsagen til bilisternes glemsomhed skyldes EU-regler fra 2011, der indfører kørelys på alle nye biler. Men til forskel fra de hidtidige danske standarder, er der kun automatisk lys fortil. Baggrunden for de nye EU-regler er et ønske om at mindske bilens brændstofforbrug og forlænge pærernes levetid.

Galleri: Seks uhyre sjældne biler til salg i Danmark

EU har således lavet et kompromis mellem på den ene side øget trafiksikkerhed ved tændte lygter, og på den anden side hensynet til klimaet ved kun at stille krav til forlygterne.

- Der er mange bilister, som glemmer at tænde baglygterne i skumringen, mørke eller regnvejr, og det er et problem, da bagved kørende biler dermed kan have svært ved at se dem. Udfordringen med de glemte baglygter er særligt stor blandt de danske bilejere, da man i Danmark har været vant til automatisk kørelys både fortil og bag, siger bilteknisk redaktør, Søren W. Rasmussen, i en pressemeddelelse fra FDM.

På nogle biler registrerer en føler, at det er ved at blive mørkt, og så tændes det rigtige nærlys og baglygterne, men på andre bilmodeller, skal føreren altså selv huske at dreje lyskontakten for at få korrekt lys på bilen.

Læs også: Sikre autostole indeholder giftige stoffer

Hører man til den glemsomme type, anbefaler FDM, at man får ændret bilens opsætning, så baglygterne tændes sammen med bilen. I mange biler kan det ske ved en simpel omkodning eller et særligt ombygningskit, der monteres på det lokale værksted.

Skal man ud at købe en ny bil, råder FDM bilkøbere til at få indføjet i slutsedlen, at den leveres modificeret, så baglygterne tænder sammen med bilens forreste kørelys.

 

Dagens Gossip