Farligt slankemiddel i omløb: Du kan dø af overophedning

Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen advarer mod at indtage produkter med stoffet 2,4-dinitrophenol, også kaldet DNP. Det aktive stof dinitrophenol bliver brugt til slankeformål, og stoffet har givet anledning til alvorlige forgiftninger i udlandet og muligvis dødsfald.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Dinitrophenol påvirker metabolismen i kroppen, så forbrænding og energiproduktion ændres betydeligt. Det betyder, at energi bliver til varme i kroppen i stedet for at blive omsat og lagret i cellerne. Kroppens temperatur øges, og man kan risikere at få en dødelig overophedning.

Stoffet omsættes meget forskelligt fra person til person. Derfor er det svært at forudsige, hvordan man reagerer på midlet, og hvilken dosis der er passende for den enkelte person. Man kan risikere alvorlige forgiftninger ved bare små mængder af stoffet.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu

I 1930’erne fandtes et lægemiddel med dinitrophenol, og det blev netop fjernet fra markedet efter alvorlige bivirkninger. Der er ikke set bivirkninger i Danmark efter anvendelse af dinitrophenol, men der har på europæisk plan være alvorlige forgiftninger, som kan tilskrives stoffet.

Slankeprodukter med dette stof kan tilsyneladende købes via udenlandske web-shops, og det kan ikke udelukkes, at danske forbrugere derfor har købt produkter med dinitrophenol. Udenlandske myndigheder har herudover oplyst os, at der kan findes produkter indeholdende dinitrophenol, selvom det ikke direkte står på pakken.

SE OGSÅ: 11 fødevarer, som gør dig ældre at se på

Hvis du har taget et produkt med dinitrophenol eller et produkt, som du mistænker for at indeholde stoffet, opfordrer Fødevarestyrelsen dig at kontakte din læge, hvis du oplever bivirkninger. Eventuelle rester af produkter med dinitrophenol skal afleveres til destruktion på apoteket.

 

Dagens Gossip