Femte fejlvurdering koster Siemens-chefen jobbet

Han kom udefra og blev anset for at være manden, der kunne holde styr på den vidt forgrenede forretning og rette op på det blakkede ry efter en stor korruptionsskandale. Seks år senere er bestyrelsens tillid brugt op, og denne gang kigger man efter en intern kandidat til topjobbet, skriver Bloomberg.

Sådan er status i Siemens, en af Tysklands industrigiganter, efter det torsdag var nødvendigt at nedjustere på de finansielle mål. Det var femte gang inden for seks år, at Peter Löscher måtte skuffe ejerne, og det var altså én gang for meget. Selv om han i et par dage stod fast på, at hans kontrakt løber til 2017, fik han i weekenden silkesnoren.

Siemens-aktien er i Löschers direktørtid faldet omkring 25 procent, mens både konkurrenterne og det tyske aktieindeks samlet set er steget i samme periode.

Peter Löscher kom til Siemens fra medicinalselskabet Merck i 2007, efter at både formand og direktør var blevet sat på porten efter en af de største bestikkelsesskandeler i tysk erhvervsliv. Flere milliarder kroner blev via bankkonti i Liechtenstein, Monaco, Schweiz og De Forenede Arabiske Emirater udbetalt som returkommission til direktører hos kunder. Sagen sendte flere underdirektører bag tremmer, og Siemens måtte indgå forlig med myndighederne til en pris på 1,5 milliard kroner.

Det blev derfor rost som et vigtigt led i en fornyelse af kulturen blandt de over 400.000 medarbejdere, da østrigeren Peter Löscher kom til som den første eksternt udpegede chef i konglomeratets historie. Han har imidlertid ikke evnet at omstille virksomheden hurtigt nok til nye markedsvilkår i kølvandet på finanskrisen - hvilket han selv indrømmede sidste år.

Problemer med elnettet fra havvindmøller og forsinkelser med leverancer af tog belaster bøgerne lige nu, ligesom tab på over fem milliarder kroner på tre år har ført beslutningen om at lukke afdelingen for solceller. I begyndelsen af juli frasolgte Siemens sin del af et fælles netværksselskab til partneren Nokia for over 12 milliarder kroner. En spareplan til 45 milliarder kroner for dette regnskabsår når altså alligevel ikke i land, lød meddelelsen i torsdags.

Bestyrelsen mødes onsdag 31. juli for at drøfte hans afskedigelse og ansættelsen af en ny chef, og denne gang peger pilen på et nuværende medlem af ledelsen. Josef Käser, finansdirektør, og Siegfried Russwurm, chef for industridivisionen, ventes ifølge Bloomberg at være de fremmeste kandidater.

 

Dagens Gossip