Fidel Castro: Jeg stoler ikke på USA's politik

Cubas tidligere præsident, Fidel Castro, er kommet med sin mening om USA i en besked, der mandag blev publiceret på kommunistpartiets avis Granmas hjemmeside.

Den 88-årige Castro udtaler ifølge meddelelsen, at han "ikke stoler på USA's politik og heller ikke har talt med landet".

- Men det betyder ikke - langtfra - en afvisning af at løse konflikter på fredelig vis, lyder det i beskeden fra Fidel Castro, der overlod præsidenthvervet til sin 83-årige bror, Raul Castro, i 2008 på grund af sygdom.

- Vi vil altid forsvare samarbejde og venskab med verdens folk - blandt dem også vores politiske modstandere, siger Fidel Castro i sin besked.

Kort efter at Fidel Castro kom til magten i Cuba i 1959, blev forholdet mellem det latinske paradis og USA hurtigt forværret, og Cuba, der ligger omkring 160 kilometer fra kysten til Florida, har ikke haft diplomatiske forbindelser med USA siden 1961.

Det er første gang, at Fidel Castro udtaler sig om ændringen i forholdet til den tidligere ærkefjende.

Det har fået flere analytikere til at spekulere i, om Fidel Castros helbred er forværret.

I meddelelsen siger den tidligere leder også, at Cubas nuværende præsident har truffet afgørelser, der er i overensstemmelse med de beføjelser, han har.

17. december meddelte USA's præsident, Barack Obama, og hans cubanske kollega, at de ønskede at normalisere forholdet mellem de to lande.

Blandt de lempelser, det amerikanske handelsministerium allerede har foretaget, er amerikaneres ret til at tage til Cuba uden at søge om myndighedernes tilladelse, hvis de falder inden for 12 forskellige rejsekategorier, der eksempelvis inkluderer journalister, kunstnere og atleter.

Raul Castro har samtidig udtalt, at Cuba står over for en "lang og vanskelig kamp", inden USA fjerner den handelsembargo, der har været i kraft siden 1962.

Beslutningen skal først igennem den amerikanske kongres, hvor Republikanerne har flertal.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip