Finanslov åbner for rivegilde i Enhedslisten

Finanslovsaftalen mellem regeringen og Enhedslisten fører nu til et usædvanlig hårdt internt opgør i Enhedslistens ledelse.

En række medlemmer af partiets hovedbestyrelse er ifølge Politiken så utilfredse med det resultatet, som partiets forhandlere på Christiansborg opnåede, at de kræver et opgør med hovedbestyrelsens sammensætning på næste årsmøde.

- Jeg opfatter det som et stort svigt i forhold til vores idealer. Man må få valgt ny en hovedbestyrelse, der lever op til sit ansvar og partiets beslutninger, siger hovedbestyrelsesmedlem Bjarne Thyregod til Politiken.

Han bakkes op af hovedbestyrelsesmedlemmerne Mikael Hertoft og Hans Jørgen Vad.

Ni ud hovedbestyrelsens 25 medlemmer i Enhedslisten stemte nej til finanslovsaftalen. Én af dem er Katrine Toft Mikkelsen.

- Vi har fået lille smule til en lille gruppe. Til gengæld har vi solgt en anden gruppe og samtidig opgivet alle krav. Vi har ikke levet op til det, vi står for. Og det er en meget stor fejl, siger medlem af hovedbestyrelsen Katrine Toft Mikkelsen til Politiken.

Frustrationen deles af en lang række HB-medlemmer, som Politiken har talt med. Vreden skyldes blandt andet, at finansloven ikke medfører de markante ændringer for truede dagpengemodtagere, som Enhedslistens top i månedsvis har stillet som betingelse for at medvirke.

Ifølge Robin T. Pettitt, der forsker i den danske venstrefløj ved Kingston University8 i London, markerer finanslovsaftalen et vendepunkt for Enhedslisten.

- Opgøret har været undervejs et stykke tid, og nu har finansloven så virkelig udstillet splittelsen i partiet. Med denne finans8lov har Enhedslisten i høj grad mistet sin uskyld. Dette er det hårde kompromis, som de var tvunget til at gå med til. Nu er de ikke længere 'rene' socialister, siger Robin T. Pettitt.

Næstformand i folketingsgruppen Pernille Skipper mener ikke, at partiets finanslovs8forhandlere har svigtet.

- Der er ikke nogen tvivl om, at Enhedslisten har stået i et dilemma. Regeringen har været ekstremt stejl, og problemet er ikke løst. Det skaber selvfølgelig uenighed i vores parti, siger Pernille Skipper til Politiken.

 

Dagens Gossip