Finansministers livvagter anholdt for terror

Ni af Iraks finansministers livvagter er blevet anholdt, sigtet for terrorisme, siger en retlig talsmand fredag, efter at ministeren har krævet premierministerens tilbagetræden efter deres anholdelse.

Anholdelserne og finansminister Rafa al-Essawis svar truer med at få en langvarig strid til at blusse op igen mellem den sekulære sunnimuslimsk støttede Iraqyia-blok, som han er medlem af, og den shiamuslimske premierminister Nuri al-Maliki.

Talsmand for Det Høje Juridiske Råd, Abdelsattar Bayraqdar, siger til AFP, at ni af Essawis livvagter er tilbageholdt med hjemmel i Iraks anti-terrorlovgivning, og at alle nødvendige anholdelsesbegæringer er indhentet.

Og han fortæller Iraqyia stats-tv, at chefen for livvagterne har erkendt, at han har udført terrorhandlinger, hvilket, har han sagt, betyder bombeangreb og drab.

Indenrigsministeriet siger på dets webside, at dets styrker har foretaget anholdelserne omkring Essawis hus, og antallet af anholdte vagter er opgjort til 10. Ministeriet har også offentliggjort, hvad det betegner som kopier af anholdelsesbegæringerne.

Essawi har torsdag sagt, at en militsstyrke, som angiveligt er en henvisning til en særlig enhed inden for sikkerhedsstyrken, har gennemført en ransagning af hans hjem, hvilket er en ulovlig handling uden retskendelser.

- Jeg opfordrer premierministeren til at trække sig, fordi han ikke optræder som en statsmand, siger Essawi på et pressemøde sammen med parlamentsformand Osama al-Nujaifi og vicepremierminister Saleh al-Mutlak, som også er Iraqiya.

Iraqyia og andre medlemmer af Malikis ustabile, nationale enhedsregering har i de senere år beskyldt ham for at koncentrere magten og nærme sig et diktatur.

Anholdelsen af Essawis livvagter finder sted næsten nøjagtig et år efter, at den sunnimuslimske vicepræsident, Tareq al-Hashemis, livvagter blev anholdt og anklaget for terrorisme.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip