Fire berygtede linjer giver Peter Loft forklaringsproblem

Loft er en af skattesagens centrale personer, fordi han var departementschef i det ministerium, som med daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) i spidsen beskyldes for at blande sig i Skat Københavns afgørelse af Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnocks skatteforhold i sommeren 2010. Selv om afgørelsen ene og alene var Skat Københavns.

Den erfarne departementschef belastes især af, at han på et møde 13. september 2010 gav Erling Andersen, Skat Københavns daværende direktør, og skattedirektør Lisbeth Rasmussen nogle linjer, som han ønskede tilføjet i afgørelsen. Ifølge Skats chefer var linjerne en hentydning til rygterne om Kinnocks homoseksualitet, og derfor afviste de Peter Lofts ønske, har de begge forklaret kommissionen.

Men hverken hentydningen eller den voldsomme reaktion genkender Peter Loft.

»Vi har ikke diskuteret rygter eller seksuelle præferencer. Jeg er meget uenig i den udlægning,« sagde Peter Loft ifølge Berlingske Aften, da han for anden gang blev afhørt af kommissionen.

Linjerne blev sidste år kendt i offentligheden som de fire linjer med følgende ordlyd:

»Skat har sammenholdt de oplysninger, du og din repræsentant har indgivet, med de oplysninger Skat selv er i besiddelse af eller har indhentet. Skat finder på denne baggrund at kunne verificere de afgivne oplysninger, som yderligere bestyrkes af de oplysninger, som du og din repræsentant har afgivet om jeres erhvervs- og familiemæssige forhold.«

Ifølge Peter Loft skal man være »noget af en blodhund« for at læse homorygter ind i linjerne. De skulle alene understrege Skats grundige sagsbehandling over for de journalister, som, man forventede, ville gennemgå skatteafgørelsen med lup, understregede han.

Men den argumentation angreb kommissionens udspørger, advokat Lars Kjeldsen. For hvorfor skulle linjerne med, når de - bortset fra den afsluttende bemærkning om parrets familie- og erhvervsmæssige situation - mindede så meget om Skats egen tekst?

»Min tanke var, at beviserne, det afgørende for at afgørelsen ikke kan falde anderledes ud, skulle samles og skrives tydeligt ét sted. Jeg ville bare tydeliggøre teksten. I mine øjne gør det ikke noget, at noget står to steder,« fortalte Peter Loft.

Jesper Skovhus Poulsen, koncerndirektør i Skatteministeriet, har fortalt kommissionen, at Loft bandede, da han i en taxa fra lufthavnen 16. september ind til ministeriet opdagede, at de fire linjer ikke var med i afgørelsen. Peter Loft mente, at det var aftalen, og derfor bad han Steffen Normann Hansen, produktionsdirektør i Skatteministeriet, ringe til Skat Københavns direktør.

Hvorfor skulle han stilles til regnskab, ville udspørgeren vide.

»Vi spørger ham, og så er den ikke længere,« lød det fra Loft.

Afhøringen fortsætter tirsdag.

 

Dagens Gossip