Fire dømt for terrorplaner ved Grand Prix

En domstol i Aserbajdsjan har mandag idømt fire mennesker lange fængselsstraffe for planer om at gennemføre et terrorangreb under Eurovision (Det Europæiske Melodi Grand Prix), som landet var vært for i maj.

- Fire statsborgere fra Aserbajdsjan er blevet idømt 12 til 14 års fængsel. Sager med andre tiltalte er under behandling, hedder det i en erklæring fra byretten i Baku.

Aserbajdsjans sikkerhedsministerium sagde i maj, at det havde afværget et forsøg på at gennemføre et terrorangreb, da den tidligere sovjetstat var vært for det overflødighedshorn af popmusik, som Eurovision udgør.

40 sammensvorne blev anholdt.

Ifølge ministeriet var gruppen, som har forbindelser til nabolandet Iran, i færd med at planlægge et angreb på den koncertsal, hvor Eurovision blev holdt.

Der var også planer om angreb mod Aserbadjsjans præsident Ilham Alijev, politistationer, hoteller med udenlandske gæster, moskéer og andre religiøse steder i Kaukasus-staten.

Sikkerhedstjenester anholdt medlemmer af den påståede bande ved aktioner i forskellige byer og regioner i landet, fortæller ministeriet uden at oplyse nogen datoer.

Eurovision, der ses af flere end 100 millioner mennesker på verdensplan, var det største kulturarrangement, som har fundet sted i Aserbajdsjan siden uafhængigheden fra Sovjetunionen i 1991.

Myndighederne har brugt hundredvis af millioner af dollar på at opføre Krystalhallen, hvor arrangementet fandt sted, og på at forskønne byen forud for konkurrencen.

Det var et forsøg på at vinde anerkendelse i landet ved Det Kaspiske Hav, som ellers tidligere var mest kendt for at levere energi til Europas østlige udkant.

Men forud for konkurrencen demonstrerede aktivister fra oppositionen mod landets totale mangel på menneskerettigheder, og i den forbindelse blev snesevis af mennesker tilbageholdt af politiet.

Eurovision blev i øvrigt vundet af den svenske sanger Loreen.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip