Fire grupper er sikret mod diskrimination under vinter-OL

De russiske myndigheder har så sent som onsdag garanteret Den Internationale Olympiske Komité (IOC), at loven ikke vil blive håndhævet over for de fire grupper under vinter-OL, der afholdes i februar. Det oplyser Niels Nygaard, der er formand for Danmarks Idrætsforbund (DIF), som repræsenterer Danmark i IOC.

»IOC har nogle meget klare aftaler med myndighederne, arrangørerne og regeringen i Rusland om, at den her diskrimination ikke må finde sted. Så vi er helt overbevist om, at det vil blive overholdt,« siger Niels Nygaard.

Til gengæld risikerer alle homoseksuelle i Rusland, der ikke tilhører en af de fire grupper, at blive fængslet eller få udskrevet en bøde på op til 170.000 kroner både før, under og efter vinter-OL.

»Der er vi nødt til at skelne, og som olympisk komité i Danmark og som en del af IOC har vi ansvaret for og er optaget af, at de fire grupperingers rettigheder bliver opretholdt 100 procent. For så vidt angår de øvrige, er det op til politikerne i Danmark og det øvrige verdenssamfund at tage hånd om det via Europarådet og bilaterale drøftelser. Det er ikke noget, vi som sportsorganisation kan gå ind og blande os i,« siger Niels Nygaard.

Den russiske politiker Vitaly Milonov, der tog initiativ til den russiske lov mod homoseksuelle, har imidlertid understreget, at loven gælder for alle. Også for eksempelvis atleter under vinter-OL.

Det giver Niels Nygaard dog ikke meget for.

»Hvad tilfældige politikere i Rusland udtaler i forhold til OL kan vi ikke rigtig forholde os til. Vi må forholde os til, at der ligger nogle klare aftaler med regeringen og myndighederne i Rusland om, hvordan det her skal finde sted, og de aftaler skal selvfølgelig overholdes,« siger DIF-formanden.

Formand for den danske delegation i Europarådet, Mogens Jensen (S), vil tage sagen op i rådet og forventer, at sagen ligeledes vil blive drøftet i Europarådets ministerkomité, hvor Rusland er repræsenteret.

 

Dagens Gossip